Andrea Mesarčíková Rôzne

Zoo má nového riaditeľa, MsZ schválilo aj vznik združenia Koalícia 2013+

Novým riaditeľom košickej Zoologickej záhrady v Kavečanoch sa stane Erich Kočner. Rozhodlo o tom dnes mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Košiciach.

Do výberového konania sa prihlásilo 34 uchádzačov, z nich 22 splnilo základné podmienky a do užšieho výberu postúpili traja.
Kočner po 15. júli nahradí vo funkcii riaditeľa zoo Štefana Kollára, ktorý sa 20. mája vzdal funkcie v súvislosti s nejasnosťami okolo úhynu ďalšieho tučniaka humboldtovho v areáli košickej zoo, za ktorý mala byť bez jednoznačných dôkazov zodpovedná skupina mladých ľudí z videozáznamu. Trestné stíhanie v súvislosti s nálezom mŕtvoly tučniaka polícia (19.5.) zastavila, pretože vyšetrovaním sa nezistili žiadne skutočnosti poukazujúce na to, že by došlo k násilnému usmrteniu či inému týraniu zvieraťa. Z 12 tučniakov, ktoré priviezli do košickej zoo v roku 2008 z Prahy a dánskeho Allborgu, zostali už len tri. Ostatné uhynuli na chorobu, infekcie a dva tučniaky sa utopili pri vypúšťaní vody z bazéna.
Novozvolený riaditeľ Erich Kočner, ktorý pôsobil vo viacerých zoologických záhradách v Českej republike, dnes novinárom oznámil, že vzhľadom na medializované informácie o košickej zoo v uplynulých týždňoch zvolá v blízkom čase tlačovú konferenciu, na ktorej predstaví svoje plány a rozvojové ciele.
Košické MsZ dnes schválilo aj založenie a členstvo mesta Košice v záujmovom združení právnických osôb Koalícia 2013+ a finančný vklad do združenia Koalícia 2013+ vo výške 1000 eur. Poslanci zároveň doplnili štatút neziskovej organizácie Košice – Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 v tom zmysle, že správna rada združenia nebude mať sedem, ale 11 členov.
Cieľom združenia je podporiť efektívnu realizáciu projektu Košice – EHMK 2013 a hľadať záruky trvalého pôsobenia a zmysluplného využívania jeho prínosov aj po roku 2013. Členmi združenia sa stanú dominantné subjekty širšieho regiónu. Sú to mesto Košice, Košický samosprávny kraj, mesto Prešov, Prešovský samosprávny kraj, nezisková organizácia Košice – EHMK 2013 a spoločnosti U. S. Steel Košice, T-Systems Slovakia, Východoslovenská energetika a NESS KDC. Ich záujmom je podporiť projekt svojou verejnou angažovanosťou, poskytnutím expertnej pomoci, spoluprácou pri riadení, financovaní a kontrole, rozširovaním partnerskej siete a trvalou propagáciou projektu.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM