Veronika Hunyadiová Správy

Župa chystá kreatívne centrum za 18 miliónov. Umelci sa boja, čo s nimi bude

Priestory na Strojárenskej ulici využívajú desiatky košických umelcov. Župa chce tento priestor premeniť na moderné kreatívne centrum.

Ilustračný obrázok k článku Župa chystá kreatívne centrum za 18 miliónov. Umelci sa boja, čo s nimi bude
Zdroj: Facebook.com/Košický samosprávny kraj

V priestoroch bývalej tabakovej továrne na Strojárenskej ulici chce Košický samosprávny kraj (KSK) vytvoriť Kreatívne centrum Košického kraja. Župa na to získala 18 miliónov eur z eurofondov. Ďalší takmer milión eur pôjde z rozpočtu kraja.

Cieľom kreatívneho centra je vytvoriť prostredie pre rozvoj kreatívneho talentu, netechnologických inovácií a pre tvorbu pracovných miest v kultúrnom a kreatívnom priemysle.

Je tam potenciál

Kreatívne centrum vznikne v areáli na Strojárenskej 3. Výhodou tejto lokality je podľa župy to, že areál už v súčasnosti využívajú subjekty z oblasti kultúrneho a kreatívneho priemyslu ale aj blízkosť kultúrneho centra Tabačka – Kulturfabrik a centra mesta.

Informácie o projekte predložila župa na ostatnom krajskom zastupiteľstve. Projekt zahŕňa stavebné práce a rekonštrukciu priestorov, čo by malo podľa predsedu KSK Rastislava Trnku stáť približne 12 miliónov eur. Zvyšná suma, sedem miliónov eur, bude určená na nákup technického vybavenia a realizáciu programov kreatívneho centra. Poslanci zobrali informatívnu správu na vedomie a nemali žiadne výhrady.

Umelci v neistote

V súčasnosti v budove na Strojárenskej ulici sídlia desiatky nájomcov a za posledných desať rokov tam vznikla rozmanitá komunita umelcov. Košická župa im tieto nevyužívané priestory prenajala za výhodnú cenu. Ako ale upozornil Denník N, umelci, ktorí tam pôsobia sa kvôli plánom župy obávajú o svoju budúcnosť.

Ako pred Denník N povedal výtvarník Oto Hudec, ktorý na Strojárenskej využíva dva ateliéry, umelci nevedia, čo ich do budúcna čaká a župa s nimi veľmi nekomunikuje. Hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková odmieta, že by vedenie kraja s nájomníkmi nekomunikovalo. „V priebehu februára im budú ponúknuté iné voľné priestory na Strojárenskej a Továrenskej ulici,“ uviedla pre Denník N. V areáli navyše ostanú zvyšné priestory, ktoré sa rekonštruovať nebudú. Tie by mohli využívať aj súčasní nájomcovia.

Hudec upozornil na to, že týmto projektom môže vzniknúť niečo, čo sa bude volať kreatívna štvrť s cieľom prilákať ľudí z celého mesta, no vo výsledku to vytlačí tých, čo dnes napĺňajú pojmy kultúra a kreativita. „Preto upozorňujeme, aby nevzniklo len niečo ako obal, čo bude navonok určené presne pre našu komunitu, no realita bude úplne iná," dodal pre Denník N.

Momentálne ešte nie je jasné, koľko ateliérov by sa do priestorov Kreatívneho centra mohlo presťahovať ani to, ako bude prebiehať výber nájomcov. Keďže je projekt ešte len na začiatku, otázne sú aj samotné podmienky a ceny nájmu.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM