Lukáš Mano Rôzne

Zuzana Tkáčiková: Pred dvadsiatimi rokmi prišla skupina Queen o svojho kráľa

„Vždy som vedel, že som hviezda. A teraz sa zdá, že so mnou súhlasí aj zvyšok sveta.“

24. novembra 1991 podľahol zákernej chorobe líder britskej skupiny Queen, nezabudnuteľný Freddie Mercury, ktorý ovplyvnil tvorbu mnohých súčasných autorov. Jeho pamiatku uctievajú nielen tí, ktorí mali možnosť s ním spolupracovať, ale aj mladá generácia spevákov a fanúšikovia na celom svete, ktorí dodnes nemôžu zabudnúť na jeho nádherný magický hlas s rozsahom štyroch oktáv a čaro osobnosti.

Farookh Frederic Bulsara, celému svetu známy ako Freddie Mercury, sa narodil 5. septembra 1946 na africkom ostrove Zanzibar. Jeho rodičia Bomi a Jer Bulsara, indicko-perzského pôvodu, ho ako osemročného poslali zo Zanzibaru späť do Indie, kde navštevoval anglickú internátnu školu. Práve tam sa priučil hre na klavíri a založil svoju prvú skupinu nazvanú The Hectics. Keď mal Freddie sedemnásť rokov spolu s celou rodinou sa presťahoval do Anglicka, kde študoval históriu umenia a neskôr získal vysokoškolský diplom v odbore umeleckého a grafického dizajnu. Už v tej dobe spolu so svojimi priateľmi pravidelne chodil na vystúpenia bluesových umelcov. Patril k obdivovateľom Jimiho Hendrixa, Johna Lennon a skupiny The Beatles.

Úspech skupiny Queen

Už počas vysokoškolského štúdia sa Freddie spriatelil s Rogerom Taylorom a Brianom Mayom, ktorí spolu s Timom Staffelom tvorili skupinu Smile a s ktorými neskôr v roku 1970 vytvoril skupinu Queen. O rok neskôr sa k nim pridal basgitarista John Deacon. A tak sa začala ich cesta za slávou. Popularita skupiny rástla raketovou rýchlosťou, na prvých priečkach hitparád ich piesne lámali všetky rekordy. Práve Freddie skomponoval desať zo sedemnástich najväčších „queenovských“ hitov medzi ktoré patrili piesne „Bohemian Rhapsody“, „We Are the Champions“, či „Don´t Stop Me Know“. Skupina Queen zožala najväčšie úspechy za čias Freddieho Mercuryho, no ani po jeho smrti sa nerozpadla a fungovala ďalej s novými členmi. Počas svojej histórie dostali mnoho ocenení za ich živé vystúpenia, predaj albumov aj hudobný prínos. V roku 2001 boli uvedení do Rock and Roll Hall of Fame, o rok neskôr na Hollywoodsky chodník slávy. Nedávne udeľovanie cien Europe Music Award v Belfaste, kde skupinu ocenili za celoživotné dielo, potvrdilo, že Queen dodnes ovplyvňuje ľudí všetkých generácií a inšpiruje súčasných interpretov pri tvorbe. Príkladom je speváčka Lady Gaga, ktorá na udeľovaní získala tri ocenenia, ktorú táto legendárna skupina ovplyvnila natoľko, že do svojho umeleckého mena zakomponovala časť názvu jednej z najznámejších piesní od Queenu „Radio Gaga“.

** Freddieho sólová dráha**

Freddie Mercury je aj dodnes považovaný za jedného z najlepších spevákov populárnej hudby na svete. Davy ho milovali, mal obrovskú silu osobnosti, svojský štýl obliekania a nezabudnuteľný úsmev. Publikum na koncertoch bolo vo vytržení a spolu s ním spievali fanúšikovia na vypredaných štadiónoch najväčšie hity skupiny Queen.

Okrem množstva prvotriednych skupinových albumov vydal Freddie Mercury aj dve sólové platne: Mr. Bad Guy a Barcelona, ktoré však nedosahovali komerčné úspechy porovnateľné s úspechmi Queenu. Spolupracoval aj s opernou divou Monserat Caballé a kráľom popu Michaelom Jacksonom.

Životné lásky

Mercury bol verejnosťou kritizovaný najmä pre jeho bisexuálnu orientáciu. Dlhé roky chodil s Mary Austin, ktorá ho, napriek tomu, že práve jeho aféry s mužmi zapríčinili ich rozchod, za jeho orientáciu nikdy neodsudzovala a do jeho smrti zostali dobrými priateľmi. V roku 1983 si našiel mužského životného partnera. Bol ním Jim Hutton, ktorý pri ňom stál až do posledných chvíľ jeho života.

Zákerná choroba

„Moje srdce vo mne puká, môj make-up možno steká… postavím sa tomu s rozosmiatou tvárou, ja som sa nikdy nevzdával, show musí pokračovať…“

…a pokračovala, žil naplno a bojoval, až kým ho choroba nezlomila.

Freddiemu diagnostikovali AIDS na jar 1987, no verejnosti oficiálne potvrdil, že je nakazený vírusom HIV tesne pred svojou smrťou 23. novembra 1991 a o deň neskôr vo veku 45 rokov zomrel na zápal pľúc. Ešte pred úplným prepuknutím choroby sa spolu so svojím partnerom utiahol do úzadia a musel skoncovať s predchádzajúcim spôsobom života, ktorý bol plný koncertov, večierkov a bujarých zábav.

Mnohí ľudia si dodnes pripomínajú jeho pamiatku a to nielen tí, ktorí na jeho skladbách vyrastali, ale aj mladí ľudia, ktorí nemali možnosť na vlastnej koži počuť jeho výborný spev, si uvedomujú jeho prínos do sveta hudby a prostredníctvom nádherných, stále populárnych piesní, žije Freddie stále v nás.

Show must go on…

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM