Aktualizované Eva Mikulová Správy

Ako chcú zabrániť akcionári VVS predaju vodárenských akcií do súkromných rúk?

Vyše 100 starostov a primátorov obcí a miest na východnom Slovensku sa zúčastnilo pracovného stretnutia akcionárov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS).

Ilustračný obrázok k článku Ako chcú zabrániť akcionári VVS predaju vodárenských akcií do súkromných rúk?
4
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Hlavným dôvodom bol opätovný návrh na zmeny Stanov VVS, o ktorom budú akcionári rokovať v stredu 2. septembra.

Ako zabrániť predaju súkromníkom?

Najdôležitejšou časťou návrhu je obmedzenie prevoditeľnosti akcií na inú osobu ako súčasných akcionárov a teda zachovanie akcií VVS v rukách miest a obcí.

Okrem toho mesto navrhuje aj a zmeny spôsobu voľby členov Predstavenstva a Dozornej rady VVS, ktoré by boli vytvorené na základe regionálneho princípu so zástupcov deviatich územných obvodov.

Primátor mesta Jaroslav Polaček zdôraznil, že zásobovanie našich obyvateľov pitnou vodou a prevádzkovanie verejnej kanalizácie musia zostať v rukách miest a obcí na východe.

Podľa poslanca Národnej rady Milana Potockého (OĽANO) je situácia vo vodárňach vážna. "V súčasnosti zvažujeme, akou formou sa prijme zákon, ktorý by obmedzil predaj akcií. Buď to pôjde v skrátenom legislatívnom konaní, formou normálneho zákona alebo cez pozmeňujúci návrh,“ dodal s tým, že je otázne, či sa proces stihne uzavrieť do realizácie predaja akcií obce Čerhov v okrese Trebišov do rúk súkromníka.

Predstavenstvo spoločnosti zas akcionárom navrhuje, aby zmenu nepodporili. Podľa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa VVS Stanislava Hrehu by išlo o protizákonne konanie, ktorým by ohrozili spoločnosť.

Vodárne podľa jeho slov rovnako nechcú, aby sa ich akcie dostali do súkromných rúk, no na druhej strane akcionárom nemôžu uprieť právo predať svoje akcie.

Je za zmenu legislatívy, ktorou by sa medzi tretie subjekty nedali prevádzať akcie, ktoré samospráva nekúpila, ale získala prevodom z Fondu národného majetku SR.

Hreha tvrdí, že akcionárska štruktúra nemá vplyv na cenu vody, keďže to je v kompetencii Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM