Rôzne

Altánky, lavičky aj náučný chodník. V Košiciach vznikol lesopark za zhruba 340-tisíc eur

Lesopark sa rozprestiera na ploche 56 hektárov, chodníky sú v celkovej dĺžke takmer 7,8 kilometra.

Ilustračný obrázok k článku Altánky, lavičky aj náučný chodník. V Košiciach vznikol lesopark za zhruba 340-tisíc eur
3
Galéria
Zdroj: TASR/Diana Semanová

Košická mestská časť Pereš vybudovala lesopark. Stálo to asi 340 000 eur. Ako uviedol tamojší starosta Peter Kavuľa, denne ho navštívi zhruba 500 ľudí.

Lesopark sa rozprestiera na ploche 56 hektárov, chodníky sú v celkovej dĺžke takmer 7,8 kilometra.

„Máme tam päť veľkokapacitných altánkov s piknikovými stolmi, je tam 21 lavičiek, 26 odpadkových košov. Máme nádherný náučný chodník, teda mobiliár s popisom, čo sa v tom lese nachádza – dreviny, hmyz, huby, vtáctvo a podobne,“ priblížil.

Projekt financovali prevažne z dotácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. MČ ho spolufinancovala sumou asi 17 000 eur.

Podľa starostu bolo v lese, kde lesopark vznikol, množstvo polámaných, suchých a zhnitých stromov. „To sa odpratalo. Toto bol hlavný motív, aby sme tento klenot, ktorý tu máme, premenili na nejaký vysoko užitočný priestor, ktorý dokážu využívať nielen obyvatelia Pereša,“ dodal s tým, že les vyčistili, je tak priehľadný a nedáva priestor na nekalé činnosti.

Zároveň je pri každom vstupe závora, čím chcú zabrániť vjazdu terénnych áut, štvorkoliek a podobne. Takzvanými fotopascami monitorujú aj jednotlivé vybavenie. Cieľom je predísť prípadnému vandalizmu.

Lesopark sa nachádza na severovýchodnom oblúku Pereša. Má štyri základné vstupy, ktoré vedú z ulice Haburská, Krompašská a Krásnohorská. Ďalší vstup do novovybudovaného lesoparku vedie od tamojšieho zariadenia pre seniorov.

V Košiciach vznikol lesopark zhruba za 340 000 eur
3
Galéria
Zdroj: TASR/Diana Semanová

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM