Samospráva

Áut je tam čoraz viac: Vjazd do pešej zóny na Hlavnej ulici v Košiciach bude DRAHŠÍ. O koľko?

O koľko bude drahší vjazd do pešej zóny na Hlavnej ulici a odkedy?

Ilustračný obrázok k článku Áut je tam čoraz viac: Vjazd do pešej zóny na Hlavnej ulici v Košiciach bude DRAHŠÍ. O koľko?
Zdroj: TASR/František Iván , Unsplash.com

Vjazd do pešej zóny na Hlavnej ulici v Košiciach bude od januára budúceho roka drahší. Zmenu Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnej dani za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta schválilo na svojom utorkovom zasadnutí mestské zastupiteľstvo (MsZ­).

Áut čoraz viac

Uvedené VZN platí od marca minulého roka. „Ukázalo sa, že dopyt po vjazdoch do pešej zóny na Hlavnú ulicu neutícha a nová základná výška dane neplní regulačnú funkciu,“ uvádza sa v materiáloch, o ktorých poslanci rokovali.

Ako dodal primátor Jaroslav Polaček, na Hlavnej ulici sa vyskytuje čoraz viac áut. „Ľudia sú nespokojní. Dlažba sa láme, autá nerešpektujú koridory, ktoré sú pre ne určené, a je ich veľa – musia sa navzájom predbiehať, posúvať,“ povedal s tým, že následne musí mesto do opravy dlažby investovať ročne státisíce eur. Ďalšie takmer dva milióny eur si podľa jeho slov vyžiada oprava žľabov.

O koľko drahší vjazd?

Základná sadza za jednodňový vjazd do historickej časti mesta sa tak v prípade vozidiel kategórie L, M1 a M2 do 3500 kilogramov zvýši z 20 na 50 eur, v prípade vozidiel N1 a N2 do 3500 kilogramov z 50 na 75 eur a v prípade ostatných motorových vozidiel stúpne zo 100 na 150 eur.

Podmienky sa zmenia aj pri podstatne zvýhodnenej výške dane za vjazd, a to zo sadzby jedného eura na dve eurá denne. Výška ročnej dane určenej paušálnou sumou 100 eur ostáva nezmenená. Zvýhodnenú daň možno priznať len vo vzťahu k vozidlu do 3500 kilogramov. „Zároveň však ostáva zachovaná pomerne široká množina prípadov, ktoré sú oslobodené od dane za vjazd a zotrvanie v historickej časti mesta,“ pripomína magistrát.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM