Eva Mikulová Rôzne Správy

Čo s odpadom? Košický odborník bije na poplach!

Slováci z roka na rok vyhadzujú viac odpadu do smetiakov, ale aj viac sa recykluje. Chcelo by to vylepšiť systém. A nie je to nemožné!

Ilustračný obrázok k článku Čo s odpadom? Košický odborník bije na poplach!
Zdroj: archív Igor Šimko

Na tému odpady, ako s nimi nakladať, ako recyklovať a čo nás v budúcnosti čaká, sme sa porozprávali s členom vedeckej rady Fakulty BERG na Technickej univerzite v Košiciach a znalcom v oblasti odpadov Igorom Šimkom.

Slovensko sa v rámci Európskej únie zaviazalo do roku 2035 skládkovať maximálne 10 percent odpadov a zhodnocovať aspoň 65 percent.

„Princíp vyrobiť, použiť a odhodiť je dnes prežitok ako vo vyspelom priemysle tak aj v Európe Slováci v roku 2021 podľa dát Štatistického úradu vyprodukovali cca 2,7 mil. ton komunálneho odpadu. Stále však veľa skládkujeme, až 41%, recykluje podľa dát 49% a energeticky zhodnocuje len cca 8% komunálneho odpadu. V európskom meradle sme zatiaľ zaspali dobu a to dosť výrazne, pretože stále robíme to čo pred 30-timi rokmi – z pohľadu množstva odpadu stále veľa skládkujeme a za nami sú už len horšie krajiny ako Rumunsko, Bulharsko či Malta,“ hovorí I. Šimko.

Menej skládkovať, viac triediť

Do roku 2035 máme skládkovať maximálne 10% odpadov a zhodnocovať aspoň 65% odpadov.

„Stále skládkujeme na 111 aktívnych skládkach približne 1,1 mil. ton komunálneho odpadu ročne. Od roku 2025 budeme triediť aj textil, ktorý sa má ďalej zhodnocovať. Určite odporúčam triediť, ale správne. Odpadové firmy a Organizácie zodpovednosti výrobcov vo vlastnom záujme robia podporné kampane, ale vidíme že čo sa trendov a dát týka, tak zásadnejší zlom môže nastať až po roku 2027,“ radí odborník.

„Práve z tohto dôvodu sme ako tím špecialistov z úrovne Fakulty BERG – každý na svoju oblasť, v roku 2021 vypracovali analýzu prechodu SR na obehové hospodárstvo alebo cirkulárnu ekonomiku do roku 2035. Napríklad Košice zabezpečia z odpadu teplo pre viac ako 4000 domácností s víziou navýšenia na viac ako 10-tisíc a elektrinu vyrábajú už dnes pre 20 000 domácností. Skládkujú v jednotkách % a to je dobrý jav,“ dodáva.

Mestá a obce majú problém, ak skládkujú

Práve mestá a obce sa musia s odpadom vysporiadať. ZMOS (Združenie miest a obcí Slovenska) vyzvali Ministerstvo životného prostredia (MŽP SR) k posunu termínu úpravy zmesového komunálneho odpadu z 2024 na rok 2027.

„Je to výborný krok ako politicky tak aj z hľadiska nákladov na odpady pre človeka. Tento posun nenaruší súčasný stav ani trend zlepšovania triedenia, skôr pomôže zlepšiť za posledné 3 roky absolútne zle riadené odpadové hospodárstvo aby sa dobehlo, čo sa zanedbalo. Dnes sú k roku 2024 pripravené kapacity len z 20–30% pre celé Slovensko. Treba kompenzovať tých ktorí pripravení sú, napr. z environmentálneho fondu kde sú 2 mld. Eur, pretože cieľom je aby sa menej skládkovalo a kto to zabezpečiť vie, nech to robí už teraz. Na Slovensku je v tomto segmente dnes absolútny chaos, zaspali sme ako krajina dobu a sme v stratégiách na chvoste EÚ,“ dodáva I. Šimko.

Igor Šimko o odpadoch
3
Galéria
Zdroj: archív Igor Šimko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM