Veronika Hunyadiová Správy

Covid je v košických školách na ústupe. Druhý stupeň sa ale od pondelka zatvorí

Niektorí žiaci sa ani nestihli vrátiť do školy, a už budú opäť doma. Druhý stupeň a stredné školy musia od 13. decembra prejsť na dištančnú výuku.

Ilustračný obrázok k článku Covid je v košických školách na ústupe. Druhý stupeň sa ale od pondelka zatvorí
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Epidemiologická situácia v košických základných školách (ZŠ) sa zlepšuje. V uplynulých dňoch sa do školských lavíc vrátili žiaci troch základných škôl, na ZŠ Starozagorská, ZŠ Jenisejská a ZŠ Ľ. Podjavorinskej. Informoval o tom košický magistrát.

Stopka pre druhý stupeň

Do lavíc sa vrátili aj žiaci na druhom stupni ZŠ Postupimská a v stredu (8.12.) aj piataci až deviataci na ZŠ Tomášikova. Školu si ale žiaci druhého stupňa dlho neužijú. Od pondelka 13. decembra totiž musí, na základe rozhodnutia vlády, druhý stupeň prejsť na distančné vzdelávanie. Celkovo tak tento rok už cez brány škôl od budúceho týždňa neprejde 8 719 žiakov v 398 triedach na II. stupni ZŠ.

„Na jednej strane nás všetkých teší, že sa opätovne začalo prezenčné vyučovanie na viacerých našich školách. Zároveň nám postupne klesá počet prípadov ochorenia Covid-19 na školách ako aj počty zatvorených tried kvôli karanténe. Žiaľ, mnoho našich žiakov na druhom stupni je smutných, že od pondelka prejdú na on-line vyučovanie a spolu s predĺženými prázdninami tak minimálne mesiac nebudú so svojimi kamarátmi,“ skonštatovala námestníčka primátora Lucia Gurbáľová. Dúfa, že ide len o dočasné obmedzenie a nasledujúci rok sa všetci žiaci budú môcť čo najčastejšie stretávať vo svojich triedach.

Bez pozitívnych žiakov

Úplne zatvorených je aktuálne päť mestských škôl – ZŠ Janigova, ZŠ Fábryho, ZŠ Hroncova, ZŠ Bukovecká a ZŠ Staničná ako aj prvý stupeň na ZŠ Abovská a druhý stupeň na ZŠ Kežmarská 30. Prezenčná výučba na nich sa síce obnoví budúci týždeň, avšak len pre žiakov ich prvého stupňa.

Na dištančnom vzdelávaní je aktuálne spolu 3 099 žiakov v 157 triedach, čo predstavuje 19 percent všetkých žiakov základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

Šestnásť škôl, čo je takmer polovica z 34 základných škôl v pôsobnosti meste, nemá k dnešnému dňu nahláseného pozitívneho žiaka ani pedagóga. Pred týždňom to pritom boli iba štyri školy, ktorých ochorenie Covid-19 nijako neobmedzovalo pri výučbe.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM