Lukáš Zavacký Správy

Experiment, z ktorého naskakujú zimomriavky: Košice sa vrátia do minulého storočia!

Metropola východu a jej obyvatelia sa môžu na pár hodín vrátiť späť v čase. Zvonárska ulica sa na niekoľko hodín ponorí do tieňa desivej minulosti.

Ilustračný obrázok k článku Experiment, z ktorého naskakujú zimomriavky: Košice sa vrátia do minulého storočia!
Zdroj: TASR

Do obdobia vojnového Slovenského štátu prenesie návštevníkov 5. mája interaktívna výstava na Zvonárskej ulici. Z rekvizít, dobových fotografií a tlače bude vyskladaných 12 stanovíšť. Študenti histórie z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (FF UPJŠ) budú v rámci nich ako komentátori interpretovať inštalované pramene a odpovedať záujemcom na otázky.

Katedra histórie FF UPJŠ pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom takto pripomenie smutné udalosti, ktoré poznačili dejiny Európy v rokoch 1933 – 1945.

„Témy ako fašizmus, Slovenský štát či holokaust sú citlivé a vo vzdelávacom procese často nesprávne uchopené, čo spôsobuje predovšetkým u mladej generácie nezáujem, necitlivosť, nulovú senzibilitu na spoločenské dianie, dokonca orientáciu na extrémistické politické strany a hnutia,“ uviedla Alžbeta Bojková, didaktička pôsobiaca na katedre.

Zvonárska sa tak od 10:00 do 17:00 hodiny premení na ulicu zo 40. rokov 20. storočia. Návštevníci budú môcť zažiť vtedajšiu atmosféru bežného dňa, ale aj ponurý osud židovského obyvateľstva odohrávajúci sa paralelne v synagóge priamo pred korzujúcou sa verejnosťou. Podujatie s názvom Kto bude ďalší? má na príklade historických udalostí poukázať na základné prejavy extrémizmu v spoločensko-politickom živote.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM