Adam Stečák Kultúra

FOTO: Východoslovenská galéria pozýva na výlet do neznáma

Východoslovenská galéria prináša výstavu Jána Vasilka, Abstract paintings vol. 1., ktorá potrvá do 14. októbra 2018.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Východoslovenská galéria pozýva na výlet do neznáma
14
Galéria

Ján Vasilko pochádza z Humenného a svoje výtvarné štúdiá ukončil v Košiciach v roku 2005. Odvtedy jeho tvorba vychádza z „romantického“ nadšenia pre výrobné a úžitkové stroje, rôzne mechanizmy, výrobné haly a roboty.

Kompozície sú v skutočnosti priestorom dramatických dejov, zložitých zápletiek bez vnútornej logiky, nečakaných a nezmyselných spojení. Farebnosť malieb je väčšinou v škále zemitých tónov až po šedé odtiene, ktoré sprostredkúvajú autorskú ikonografiu (bager, kombajn, hokejka, rám obrazu a pod.).

Vtip i posmech

V jeho témach sa mieša vtipné a posmešné s dôstojným a vážnym, umenie moderny so súčasným, romantické a melancholické s vizuálne racionálnym konceptom tvorby.

„V tejto sérii prinášam veci, ktoré nie sú odtiaľ, z tejto Zeme. Neviem, čo to je a ani to nepoznám. Nemá to nič spoločné s nejakým abstrahovaním tvarov, figúr alebo krajín. Nie sú tam zobrazené nejaké princípy, schémy alebo skryté koncepty. Prinášam niečo, čo ľudia na tomto svete nevideli,“ predstavuje svoju tvorbu Ján Vasilko

Maľby, ktoré budú prezentované vo Východoslovenskej galérii, predstavujú uzavretú sériu, ktorú autor vytvoril za posledný rok a nesú názov Untitled.

Sú abstraktné, ich abstrakcia však nevychádza z ničoho konkrétneho. Výjavy, štruktúry či kompozícia sú absolútne očistené od reality.

Umenie zvnútra

„Moje maliarstvo vychádza z vlastného vnútra a je viac intímnejšie a sugestívnejšie. Podobá sa hudobnému skladateľovi, ktorý svoju kompozíciu vytvára z čisto abstraktných tónov, ktoré primárne nemajú spojitosť s vonkajším svetom,“ dodáva Vasilko.

Autor svoju tvorbu prirovnáva k výletu. Každý dokončený obraz ukazuje cestu a človek musí vykonať rozhodnutia, kde, kedy a ako a ktorým smerom vyberie.

Gabriela Onušková, foto: Adam Stečák

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Jan Vasilko výstava
14
Galéria
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM