Eva Mikulová Rôzne

O štúdium na fakulte BERG je veľký záujem, uplatnenie študentov je výborné

Fakultu baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity má za sebou úspešný akademický rok 2017/2018. Získala štyri významné ocenenia.

Ilustračný obrázok k článku O štúdium na fakulte BERG je veľký záujem, uplatnenie študentov je výborné
Zdroj: FB Michal Cehlár

Salamandrové dni

Fakulta sa hrdo hlási k historickému odkazu – vzniku Banskej akadémie v Banskej Štiavnici, ktorá bola inštitucionali­zovaná na vysokoškolskú úroveň v roku 1762, kedy uhorská a česká kráľovná Mária Terézia podpísala dekrét o založení.

FBERG sa každoročne zúčastňuje Salamandrových dní v Banskej Štiavnici. Sú to mestské slávnosti, oslavy baníkov, geológov, hutníkov a naftárov, oslava bohatej štiavnickej histórie a tradícií. Ich tradíciu začali študenti slávnej Baníckej akadémie. Na tohtoročných tradičných oslavách bola FBERG na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva udelená „Cena za záchranu kultúrneho dedičstva a rozvoja mesta“, ktorú prevzal dekan FBERG Michal Cehlár, počas ceremónie v kostole sv. Kataríny.

65 rokov fakulty a ocenenia

Na pôde Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) v Bratislave sa konalo slávnostné udeľovanie Cien Dionýza Štúra a medailí ŠGÚDŠ. Medzi ocenenými nechýbala ani FBERG, za ktorú dekan FBERG Michal Cehlár prevzal dve ceny „Cenu Dionýza Štúra v kategórii Kolektív“ a „Bronzovú medailu“ za vedeckú činnosť. Štvrté významné ocenenie, získali zo Slovenskej spoločnosti pre trhacie a vŕtacie práce. Je to poďakovanie za zachovávanie historického odkazu a tradícií prvej Banskej akadémie, založenej v Banskej Štiavnici, za výchovu a vzdelávanie mladej generácie v baníckej profesii a dlhoročnú vzájomnú odbornú spoluprácu.

Pokrok vo vede a výskume

„Došlo k vybudovaniu jedného celého priemyselného odvetvia, ktoré dodnes zabezpečuje požiadavky priemyselnej praxe v oblasti energetiky a surovín. Energetická bezpečnosť Slovenska a surovinová samostatnosť sú vážne atribúty samostatného a nezávislého štátu. Ďalším aspektom je proexportná činnosť, kde napríklad v oblasti magnezitu a jeho produktov sme európska špička. Nezanedbateľné sú stavebné suroviny, ktoré hlavne dnes pri prudkej výstavbe infraštruktúry a rozvoja ďalších odvetví priemyslu sú nenahraditeľné. Iba lokálne zdroje dokážu naplno uspokojiť požiadavky množstva, kvality a materiálovej rozmanitosti,“ hovorí dekan M. Cehlár.

Získanie cien pripisuje dekan pokroku fakulty v oblasti vedy a výskumu, kde fakulta bola lídrom, ktorá udávala praxi smer rozvoja vo využívaní surovín.

Tradičné i nové odbory

Poskytuje vzdelanie v tradičných baníckych disciplínach, akými sú geológia, dobývanie ložísk, mineralurgia a environmentálne technológie, technológie v naftárenskom a plynárenskom priemysle, banská mechanizácia, doprava a hlbinné vŕtanie. Študentom ponúka atraktívne a žiadané študijné programy z oblasti ekonomiky zemských zdrojov, geodézie a geografických informačných systémov, geoturizmu, informatizácie a riadenia procesov, priemyselnej logistiky a záchranárskej, požiarnej a bezpečnostnej techniky.

FBERG tiež zastáva významné miesto medzi banskými akadémiami celej Európy. Patrí tiež k jednej z troch zakladajúcich fakúlt (v tom čase ako Banícka fakulta) Technickej univerzity v Košiciach.

Záujem Slovákov i zahraničných študentov

„Podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky vidíme, že naši absolventi sa vedia uplatniť najneskôr dva mesiace po štátniciach. Zamestnať sa môžu na Slovensku, aj kdekoľvek vo svete,“ povedal dekan fakulty Michal Cehlár.

Fakulta sa v rámci celej univerzity drží v počte uchádzačov dlhodobo na 2. mieste spomedzi deviatich fakúlt TUKE. Ročne sa na ňu hlási okolo 1000 uchádzačov, z ktorých po prijímacom konaní fakulta zoberie približne 350.

Dokopy ju navštevuje približne 1300 poslucháčov, má 26 programov na bakalárskom stupni, 16 na inžinierskom a 9 na doktorandskom. „Prevahu u nás na fakulte mali kedysi chlapci. Situácia sa však zmenila a dnes je to pol na pol. Nie sme totiž len surovinári. Priemyselné odvetvie sme posunuli do digitalizácie, virtuálnej reality a umelej inteligencie. To si vyžaduje nové profesie, aby sme tie tradičné, technologické, vedeli udržať. Dnes sme zameraní aj na IT technológie pre riadenie ťažkého aj surovinového priemyslu, dopravnú logistiku, kartografiu, geodéziu, geografické informačné systémy, geoturizmus, geológiu či environmentálne technológie,“ vymenúva Michal Cehlár.

Potenciál fakulty podľa dekana Michala Cehlára dokladuje i vysoký záujem mladých ľudí o štúdium na fakulte vo všetkých oblastiach výskumu a štúdia a hlavne ich okamžitá uplatniteľnosť na trhu práce. „Nezanedbateľný je i fakt rastúceho záujmu o štúdium z radov zahraničných študentov,“ uzatvára dekan fakulty.

Zdroj: FB Michal Cehlár
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM