Rôzne

FOTONÁVRAT: Pamätáte si starú košickú stanicu? Páčila sa holubom aj bezdomovcom

Železničná stanica v Košiciach prešla pred niekoľkými rokmi rozsiahlou rekonštrukciou. Pamätáte si, ako vyzeralo pred modernizáciou?

Ilustračný obrázok k článku FOTONÁVRAT: Pamätáte si starú košickú stanicu? Páčila sa holubom aj bezdomovcom
11
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Košická železničná stanica je moderným priestorom, ktorý zodpovedá 21. storočia. Zároveň je aj malým obchodným centrom s gastroprevád­zkami, ktoré nevyužívajú len cestujúci, ale aj obyvatelia Košíc. Ešte pred niekoľkými rokmi ale vyzerala úplne inak.

Pred jedenástimi rokmi bola iba obyčajnou stanicou a okrem čakania na vlak nebol dôvod sa tam príliš dlho zdržiavať. Stálou súčasťou stanice boli okrem cestujúcich aj košické holuby a v čakárni na prvom poschodí nebola núdza o bezdomovcov.

Moderná a spätá s Košicami

Rozsiahlou rekonštrukciou, pri ktorej sa zmenil jej celkový vzhľad, prešla stanica v rokoch 2011 – 2016. Modernizáciou prešiel celý interiér stanice, pribudlo ďalšie poschodie, nové priestory, eskalátory aj výťah. Nový vzhľad získalo aj priečelie budovy a o niečo neskôr aj predstaničný priestor.

Za modernizáciou stojí košický architekt Róbert Zvara, ktorý pri jej prestavbe kládol dôraz na spätosť s Košicami. Napríklad použitím oceľových materiálov ako symbolu spojenia metropoly východ s výrobou ocele. Návrh priestoru reštaurácie v tvare tzv. šošovky, ktorá odráža podobu košickej Hlavnej ulice.

Aj keď budova prešla obnovou, modernizácia podchodov a nástupíšť v projekte nebola. Ich rekonštrukcia sa začala až vlani. Modernizáciou majú prejsť všetky tri nástupištia, pričom na druhom a treťom majú pribudnúť výťahy. Obnovou prejdú aj koľajnice, osvetlenie či výstup z batožinového tunela.

Chcete si zaspomínať na to, ako vyzeralo stanica pred viac ako 10 rokmi? Pozrite si priloženú galériu.

Košická železničná stanica pred rekonštrukciou
11
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM