Správy

Zakáže sa v Košiciach hazard? Poslanci sú za celonárodné riešenia

Zámer zakázať na území mesta niektoré hazardné hry v zastupiteľstve neprešiel. Čo navrhujú poslanci?

Ilustračný obrázok k článku Zakáže sa v Košiciach hazard? Poslanci sú za celonárodné riešenia
Zdroj: TASR/Marko Erd

Košickí mestskí poslanci na minulotýždňovom (30. 9.) zasadnutí mestského zastupiteľstva rokovali o zámere zákazu prevádzkovania niektorých hazardných hier na území mesta.

Tento návrh bol na rokovanie predložený už niekoľkokrát, z programu ho ale poslanci vždy buď stiahli alebo ho prerušili.

Návrh neprešiel

Poslanci o návrhu síce diskutovali, zámer zakázať hazardné hry ale neschválil. Za vzatie na vedomie uvedeného zámeru hlasovalo 13 prítomných poslancov, siedmi boli proti a siedmi sa zdržali. Zamietli aj ďalší návrh, aby si primátor od mestských častí vyžiadal stanovisko miestneho zastupiteľstva k danej téme. Poslanci podporili návrh poslanca Miroslava Špaka o súčinnosti mesta Košice pri uplatňovaní zákona Národnej rady SR, ktorý uzákoní zákaz hazardu na celom území Slovenska.

Podľa niektorých poslancov by zákaz hazardu na území Košíc nebol systémovým riešením a problém by sa presunul do okolitých obcí za hranice mesta. Podľa nich by sa preto mala táto téma riešiť na celonárodnej úrovni. Viacerí poslanci označili za hazard aj tipovanie, lotérie či stieracie žreby. Argumentovali aj „naháňaním politických bodov“ a likvidáciou súkromných podnikateľov.

„Na jednej strane som rada, že konečne došlo k tomu, že sme sa touto témou zaoberali. Čo ma mrzí, je, že poslanci nedali šancu tejto téme na úrovni miestnych zastupiteľstiev, možno iných fór a inštitúcií. Som presvedčená, že s touto témou nekončíme,“ reagovala pre TASR viceprimátorka Lucia Gurbáľová, ktorá zákaz hazardných hier podporuje.

Príjem pre mestské časti

„Ak to máme pod kontrolou, generuje to aj určité finančné prostriedky, ktoré obce a mestá využívajú ďalej v rámci bežného rozpočtu na svoj rozvoj. Výpadok by bol markantný,“ povedala pre TASR mestská poslankyňa a starostka mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová.

Príjmy z prevádzkovania hazardných hier vlani pre košické mestské časti predstavovali dokopy 952-tisíc eur, v roku 2019 dosiahli 1,39 milióna eur.

Od novembra minulého roka môžu obce prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia (VZN) na svojom území zakázať hazardné hry aj bez potreby petície občanov. Košice pôvodne plánovali takéto VZN pripraviť s platnosťou od roku 2022, čím by vzhľadom na licencie na prevádzkovanie hazardných hier mohol hazard v Košiciach skončiť najskôr v roku 2027.

Problémom gamblerstvo

Zastupiteľstva sa zúčastnil aj Radoslav Dráb z organizácie Úsmev ako dar, ktorá pôsobí v oblasti náhradnej starostlivosti a pomoci ohrozeným rodinám na Slovensku. Podľa Drába je zákaz hazardu prevenciou. Poslancov zároveň informoval, že vyvíjajú občiansku iniciatívu vo forme petície.

„Naša organizácia sprevádza na Slovensku momentálne 2 000 ohrozených rodín. Na východe je to viac ako 800 rodín. Z toho je v zložitej životnej situácii z dôvodu závislosti člena rodiny 82 percent. Keby sme sa chceli venovať téme gamblerstva, tak je to polovica z nich,“ povedal s tým, že najviac to ovplyvňuje deti. Pripomenul aj následné finančné náklady súvisiace s pomocou pre dotknuté rodiny, ktoré kvôli gamblerstvu prichádzajú o strechu nad hlavou.

Foto: ilustračné

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM