ELA Rôzne Správy

Hero: Mnohým Rómom chýba príležitosť a podmienky, aby mohli na sebe pracovať

Hoci od prvého svetového kongresu Rómov uplynulo niekoľko desaťročí, aj v roku 2023 Rómovia v komunitách žijú bez vody, prístupových ciest a základnej infraštruktúry.

Ilustračný obrázok k článku Hero: Mnohým Rómom chýba príležitosť a podmienky, aby mohli na sebe pracovať
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Naďalej čelia tiež predsudkom, diskriminácii a marginalizácii. To im bráni plne sa zúčastňovať na politickom, spoločenskom a ekonomickom živote nielen na Slovensku, ale na celom svete.

Presadiť sa dokážu, ale…

V súvislosti so sobotným Medzinárodným dňom Rómov na to upozornil Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. TASR o tom informoval Michal Šľachta z kancelárie úradu.

„Rómovia sa dokážu presadiť v každej oblasti. Čo mnohým chýba, je príležitosť a podmienky na to, aby mohli na sebe pracovať. Zodpovednosť však neleží len na pleciach štátnych úradov a samospráv, ale na nás všetkých,“ uviedol splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero.

Ako dodal, iba s odhodlaním pracovať ruka v ruke možno budovať komunity, ktoré sa postavia proti nenávisti, budú sa k sebe správať dôstojne a využijú každú príležitosť na šírenie tolerancie.

Hero vyzýva všetkých na vzájomný rešpekt a láskavosť. Medzinárodný deň Rómov podľa neho oslavuje bohatú rómsku kultúru a jazyk.

Slávni medzi Rómami

„Mnohí slávni rómski hudobníci a kapely oživili hudobnú scénu, priniesli sme svetu výnimočné flamenco, naši kováči majú stáročnú tradíciu, ktorú si udržiavajú aj dnes. Máme úspešných maliarov, spisovateľov, spevákov. A dnes už môžeme povedať, aj lekárov, právnikov, novinárov a politikov,“ pripomenul.

Pozitívne príklady obcí, v ktorých sa úspešne darí procesu integrácie marginalizovaných rómskych komunít, prináša dokument Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pod názvom Svetlá, ktorý je súčasťou sobotného programu RTVS.

Snímka prezentuje úspešne zrealizované projekty v obciach Soľ, Ostrovany, Toporec a v najznámejšej košickej mestskej časti – Luník IX. „Zmena je v týchto lokalitách nielen viditeľná, ale poznať ju aj na dobrých vzájomných vzťahoch medzi obyvateľmi,“ poznamenal úrad.

Medzinárodný deň Rómov pripomína najmä snahu Rómov o sebaurčenie a uznanie za národnostnú menšinu. Pred 52 rokmi, 8. apríla 1971, sa v britskom Orpingtone stretli zástupcovia Rómov z rôznych krajín sveta na kongrese, ktorý bol jedným z najvýznamnejších v histórii rómskeho národa.

Spoločne sa dohodli na rómskej vlajke, prijali aj rómsku hymnu. Ako priblížil úrad, Československo zastupoval na kongrese Miroslav Holomek a Ján Cibuľa, ktorý je jednou z najvýznamnejších rómskych osobností Slovenska.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM