Rôzne

Ikonická stavba dostane nový život. Z kina Družba má byť multifunkčné kultúrne centrum

V kine Družba sa uplynulých 21 rokov nepremietalo, schátraná stavba by sa mala po získaní stavebného povolenia a nájdení finančných zdrojov premeniť na multifunkčné kultúrne centrum.

Ilustračný obrázok k článku Ikonická stavba dostane nový život. Z kina Družba má byť multifunkčné kultúrne centrum
Zdroj: Facebook.com/Košice - Mesto Košice

Budova legendárneho kina Družba zapísaná v zozname pamätihodností mesta Košice je o krok bližšie k tomu, aby sa z nej opäť stalo vyhľadávané kultúrno-spoločenské centrum. Informovala o tom košická radnica s tým, že projekt je už hotový.

Projektovú dokumentáciu vypracovala Fakulta umení Technickej univerzity v Košiciach za 127 200 eur. Mesto Košice na ňu získalo financie z eurofondov a jeho spoluúčasť predstavovala päť percent.

Podľa architekta Martina Drahovského, ktorý mal pri spracovaní projektovej dokumentácie na starosti technické veci, by sa predbežné náklady na rekonštrukčné práce mali pohybovať okolo sumy deväť miliónov eur.

„Fasáda budovy sa nezmení, objekt sa zateplí a namontujú sa nové identické panely presne podľa pôvodného vzoru. V prednej časti budovy pribudne kaviareň. Súčasťou rekonštrukcie budú solárne panely a zemné vrty s využitím na vykurovanie, resp. chladenie v letných mesiacoch,“ vypichla z projektu košická radnica.

V kine Družba sa nepremieta od roku 2002, odvtedy budova chátra. Od minulého roka je nájomcom objektu občianske združenie (OZ) Chi3, ktoré vyvíja iniciatívu, aby sa budova dočkala rekonštrukcie a stalo sa z nej atraktívne kultúrno-spoločenské centrum.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM