Správy

Koľko peňazí mesto vlani minulo a koľko ušetrilo? Kontrolór vidí v hospodárení rezervy

Poslanci schválili záverečný účet mesta za minulý rok.

Ilustračný obrázok k článku Koľko peňazí mesto vlani minulo a koľko ušetrilo? Kontrolór vidí v hospodárení rezervy
Zdroj: Mesto Košice

Mesto Košice vlani hospodárilo s celkovým prebytkom vo výške 3,94 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mesta za rok 2020, ktorý v utorok na svojom rokovaní schválilo košické mestské zastupiteľstvo (MsZ­).

Podľa hlavného kontrolóra mesta Pavla Galla sa pod hospodárenie podpísala aj pandémia nového koronavírusu. Ako povedal, čerpanie kapitálových výdavkov nepovažuje za dostatočné.

Málo do infraštruktúry

Celkové príjmy dosiahli 210,67 milióna eur, výdavky 206,74 milióna eur. Prídel do rezervného fondu predstavuje necelých 124 000 eur. Ku koncu vlaňajška bol jeho stav 8,8 milióna eur. „Dá sa povedať, že mesto splnilo svoje základné povinnosti v oblasti zabezpečenia činnosti samosprávy a preneseného výkonu štátnej správy,“ povedal Gallo.

Mesto však podľa neho v niektorých prípadoch nevyužilo celkom svoje možnosti. „Zvlášť ide o naštartovanie kapitálových výdavkov, predovšetkým do infraštruktúry mesta. Myslím si, že tu mesto má rezervy a minulý rok naozaj čerpanie kapitálových výdavkov na úrovni 41 percent bolo nedostatočné,“ do­dal.

Nečerpali sa eurofondy

Za problém považuje kontrolór aj vlaňajšiu nízku angažovanosť mesta v projektoch financovaných z eurofondov. Podľa jeho slov bolo čerpanie v tejto oblasti minimálne.

Pripomenul tiež, že dlh mesta výrazne nestúpol, a to ani napriek zvýšeniu úverovej zaťaženosti. Dlh na úrovni 137 eur na jedného obyvateľa sa podľa neho môže považovať za dobrý. „Ale treba upozorniť na to, že sa začína nepríjemný trend tým, že mesto uvažuje tohto roku o prijímaní ďalších návratných zdrojov, môže dôjsť k rapídnemu zvýšeniu dlhu,“ doplnil Gallo s tým, že rating mesta môže zhoršiť aj tzv. skryté zadlžovanie.

Foto: ilustračné

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM