Rôzne Správy

Košičania, ak cestujete MHD, je tu veľká ZMENA: Pozor, aby vám neušiel autobus spred nosa!

Košickú mestskú hromadnú dopravu čakajú od 1. júla veľké zmeny.

Ilustračný obrázok k článku Košičania, ak cestujete MHD, je tu veľká ZMENA: Pozor, aby vám neušiel autobus spred nosa!
Zdroj: TASR/František Iván

Od 1. júla budú všetky zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Košiciach na znamenie. Cieľom je optimalizácia výdavkov. TASR o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Bujňáková s tým, že tento krok konzultovali aj s dopravným podnikom v Bratislave či Nitre, kde už toto opatrenie zaviedli.

Finančná úspora

„Odhadovanú finančnú úsporu pri súčasnom objeme MHD v meste predpokladá dopravca vo výške 200-tisíc eur ročne. Tá vznikne úsporou pohonných médií, keďže vozidlá MHD nebudú musieť, hlavne v nešpičkovom čase, kedy sa prepravuje menej cestujúcich, zastavovať na všetkých zastávkach a znova sa rozbiehať,“ uviedla s tým, že práve nákup pohonných látok pre vozidlá MHD, ktorých je DPMK veľkoodberateľom, je jednou z najväčších nákladových položiek.

V prípade, ak chce cestujúci na zastávke nastúpiť, je jeho znamením to, že stojí viditeľne v priestore zastávky z pohľadu vodiča. Vozidlo MHD vtedy zastaví automaticky – rovnako aj v prípade, ak sa v jej priestore už nachádza spoj inej linky.

Na znamenie

Pred vystupovaním je zas potrebné vždy včas, čiže v dostatočnom predstihu pred zastávkou, stlačiť ľubovoľné tlačidlo v priestore pre cestujúcich, ktorým cestujúci oznámi zámer vystúpiť, teda tlačidlo na dopytové otvorenie dverí alebo tlačidlo „STOP“.

DPMK postupne do konca tohto roka vyhodnotí prevádzkové údaje a zapracuje ich do cestovných poriadkov jednotlivých liniek. Bujňáková pripomenula, že v Košiciach je zhruba 15 rokov približne sto zastávok na znamenie. Po novom sa to bude týkať všetkých autobusových aj električkových zastávok.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM