Alexandra Kolínská Kultúra

Košice opäť zabodovali: Tipnite si, čím najviac zaujala metropola východu v Berlíne!

Naše mesto sa opäť dostalo do povedomia ľudí. Košice sa zúčastnili veľtrhu cestovného ruchu, ktorý býva každoročne usporiadaný v Berlíne. Pozrite, čo ich na Košiciach zaujalo.

Ilustračný obrázok k článku Košice opäť zabodovali: Tipnite si, čím najviac zaujala metropola východu v Berlíne!
Zdroj: Dnes24.sk

Počas 4. až 8. marca 2015 sa organizácia KOŠICE – Turizmus zúčastnila 49. ročníka prestížneho veľtrhu cestovného ruchu ITB Berlin. Podujatie patrí medzi najväčšie a najnavštevovanejšie na svete a ročne sa ho zúčastní takmer 200 tisíc záujemcov z radov odbornej i širokej verejnosti. Košice na veľtrhu oslovili návštevníkov s pestrou ponukou podujatí a novou kultúrnou infraštruktúrou spojenou s titulom Európskeho hlavného mesta kultúry.

Košice medzi TOP vystavovateľmi

Košice bolo možné spoznať v rámci výstavných priestorov na dvoch rôznych miestach. Vďaka titulu európskeho hlavného mesta kultúry boli Košice zaradené v rámci výstavy Culture Lounge, ktorá sa zameriava na prezentáciu miest a inštitúcií s trvalým kultúrnym odkazom. Dohromady 77 vystavovateľov tak malo šancu prezentovať kultúru a metropola východu patrila k miestam o ktoré javili návštevníci Culture Lounge veľký záujem.

„Otázky smerovali predovšetkým k titulu Európskeho hlavného mesta kultúry, kultúrny program a samozrejme bokom nezostali ani jednotlivé pamiatky mesta. Išlo predovšetkým o Nemcov, ktorí navštívili Košice ešte za čias existencie východného bloku. Boli sme prekvapení u koľkých ľudí zostalo mesto v povedomí,“ hovorí Zuzana Fabianová, vystavovateľka na ITB Berlin. O tom, že Slovensko je turisticky zaujímavou destináciou svedčí aj fakt, že v expozícii Slovenska vystavovalo celkovo 14 vystavovateľov, kde svoje miesto mali aj Košice.

Záujem novinárovi aj verejnosti

Počas prvých troch dní sa veľtrhu zúčastnila odborná verejnosť spolu s médiami. Okrem odborného programu sa predstavitelia KOŠICE – Turizmu zúčastnili aj raňajok s novinármi, ktorí sa chceli informovať predovšetkým o titule EHMK a aktuálnych podujatiach na rok 2015 o ktoré sa počas nasledujúcich dvoch dní zaujímala aj široká verejnosť. „Mnohým učarilo aj množstvo UNESCO pamiatok, či prírodných krás, ktoré sa nachádzajú v okolí Košíc,“ dodáva Fabianová.

Medzi kultúrnymi témami a podujatiami rezonovali predovšetkým Biela Noc a Medzinárodný maratón mieru, ktoré spolu tvoria tzv. zlatý víkend s najvyššou návštevnosťou, Medzinárodná motocyklová súťaž Six Days Enduro alebo aj množstvo súčasných street-artových diel v rámci projektu Street Art Communication, ktoré sú u Berlínčanov vo veľkej obľube.

ITB Berlin v skratke

ITB Berlin sa po prvýkrát uskutočnil v roku 1966 ako malé podujatie v rámci veľtrhu zameraného na obchodný dovoz zo zámoria. Postupom času prerástol v jeden z najžiadanejších cestovných veľtrhov na svete. V súčasnosti sa na veľtrhu prezentuje cez 180 krajín z 5 kontinentov. Na ploche 160 tisíc metrov štvorcových sa každoročne zíde v 26 halách takmer 200 tisíc návštevníkov z radov širokej verejnosti, obchodu a rôznych partnerských skupín venujúcich sa predovšetkým podnikaniu v oblasti cestovného ruchu.

Martin Pitoňák, fotograf z Tatier, vytvoril projekt „Košice v obrazoch“, kde znázorňuje krásy košickej architektúry. Snažil sa vyzdvihnúť kultúrne a historické pamiatky, na ktoré môžu byť Košice právom hrdé. Viac sa dočítate v článku FOTO: Martinovi (32) spod Tatier sa v Košiciach zapáčilo! Pozrite si čarovné zákutia historickej architektúry v Košiciach!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM