Správy

Košice vyčlenili na pomoc utečencom 200-tisíc eur. Polovica pomôže Užhorodu

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili peniaze na pomoc utečencom z Ukrajiny a partnerskému mestu Užhorod.

Ilustračný obrázok k článku Košice vyčlenili na pomoc utečencom 200-tisíc eur. Polovica pomôže Užhorodu
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Spolu 200-tisíc eur vyčlenilo mesto Košice zo svojho rezervného fondu na pomoc utečencom z Ukrajiny. Polovica z toho je v rámci dotačnej schémy určená pre organizácie zabezpečujúce pomoc pre obyvateľov Ukrajiny utekajúcich pred vojnou. Druhá polovica je vyčlenená na humanitárnu materiálovú výpomoc pre partnerské mesto Užhorod.

Peniaze pre organizácie

Schválili to mestskí poslanci na svojom stredajšom mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ). Zároveň prijali vyhlásenie, v ktorom odsudzujú vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine.

O dotáciu z určeného balíka peňazí v maximálnej výške 10-tisíc eur, a to bez spoluúčasti, sa môžu uchádzať mimovládne neziskové organizácie a iné právnické osoby, ktoré organizujú a zabezpečujú pomoc utečencom z Ukrajiny výlučne na území Košíc. Svojimi projektmi sa môžu do výzvy prihlásiť cez webovú stránku srdcevmeste.sk.

Čo sa týka pomoci Užhorodu, kam prichádzajú utečenci smerujúci na Slovensko, Košice by mali na základe žiadosti vedenia tohto mesta zabezpečiť napríklad postele, spacie vaky či trvanlivé potraviny. „Naším cieľom je postupne nakupovať všetko to, čo Užhorod ako partnerské mesto potrebuje. Pravdepodobne to urobíme na dve etapy – prvých 50.000 eur s požiadavkami, ktoré sú aktuálne teraz, a možno o týždeň budú požiadavky aktualizované a opäť budeme zasielať pomoc,“ povedal primátor Jaroslav Polaček.

Zbierka pre Užhorod

MsZ zároveň odsúhlasilo vyhlásenie dobrovoľnej zbierky s názvom Pomoc pre partnerské mesto Užhorod v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Finančné prostriedky môže verejnosť posielať prostredníctvom transparentného účtu SK56 0900 000­0 0051 6742 4­414, zbierka má trvať do konca apríla.

Poslanci tiež prijali deklaratívne vyhlásenie, ktorým mesto okrem iného odmieta a odsudzuje vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine, vyjadruje plnú podporu a solidaritu občanom Ukrajiny a plne podporuje snahy o mierové riešenie vojenského konfliktu.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM