Správy

Košická župa ide rekonštruovať polikliniky. Zatiaľ má peniaze len na jednu

Na opravu piatich košických polikliník potrebuje kraj 25 miliónov. Odkiaľ ich vezme?

Ilustračný obrázok k článku Košická župa ide rekonštruovať polikliniky. Zatiaľ má peniaze len na jednu
Zdroj: Facebook.com/Rasťo Trnka

Košický samosprávny kraj (KSK) by mal v budúcom roku začať rekonštrukcie budov piatich bývalých polikliník v Košiciach, ktorých priestory prenajíma prevažne súkromným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Na komplexnú obnovu celkovo šiestich objektov je potrebných približne 25 miliónov eur. Keďže kraj takéto zdroje v súčasnosti nemá k dispozícii, celková rekonštrukcia sa zatiaľ bude týkať len jedného zariadenia, a to Juh na Rastislavovej u­lici.

Komplexná rekonštrukcia

Takýto postup odobrilo v decembri Zastupiteľstvo KSK. „Navrhli sme postupné riešenie, to znamená, že v roku 2021 by sa malo čiastkovo rekonštruovať týchto päť polikliník prostredníctvom EPC projektov. To znamená, že by sa na každej mal realizovať približne 20-percentný investičný náklad. Zároveň jedna poliklinika – Juh, ktorá je najviac navštevovaná, by sa mala rekonštruovať komplet,“ uviedol uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Na túto rekonštrukciu by sa podľa jeho slov mali skoncentrovať všetky zvyšné finančné prostriedky, ktoré má župa v rozpočte. „Momentálne je to okolo troch miliónov eur, a ešte ďalšie musíme nájsť. Potom postupne by sa mala dorekonštruovať každý rok jedna poliklinika,“ vysvetlil. Odhad potrebných investícií na komplexnú rekonštrukciu bývalej polikliniky Juh je 5,4 milióna eur.

Na ďalšie chýbajú peniaze

Ako dodal Trnka, ak kraj získa v budúcom roku potrebné finančné zdroje z eurofondov, tak by sa mohli realizovať komplexné rekonštrukcie pri všetkých zariadeniach. Objekty vo vlastníctve KSK, ktoré treba obnoviť, zahŕňajú aj bývalé polikliniky Sever, Východ, Nad Jazerom a Staré mesto.

Pri tzv. EPC projektoch so zvýšením energetickej efektívnosti budov sa náklady na modernizáciu splácajú z financií ušetrených za prevádzku.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM