Lenka Fedorová Správy

Košické letisko sa teší novinke: Lety už aj do Istanbulu!

Košice letisko prišlo s novým letom, ktorý má byť významným prestupným bodom. Linke sa teší spoločnosť i cestujúci.

Ilustračný obrázok k článku Košické letisko sa teší novinke: Lety už aj do Istanbulu!
Zdroj: TASR

Košické letisko slávnostne otvorilo leteckú linku Košice-Istanbul. Stalo sa tak 16. júna 2016 prvým letom z Turecka. Pre cestujúcich bude dôležitým prestupový bodom, pričom bude letecká linka z Košíc do Istanbulu lietať trikrát týždenne. Spoločnosť v roku 2016 očakáva až 430 000 – 440 000 prepra­vených pasažierov.

Výborný ťah pre turizmus

„Je to veľký krok, pretože máme ďalších 115 destinácií dosiahnuteľných pri jednom medzipristátí v Istanbule. To znamená, že pri jednom transfere máte na dosah celý svet. Je to výborné pre turizmus i letisko samotné, preto neustále pracujeme na nových destináciách a nových spoločnostiach, ktoré prichádzajú do Košíc,“ uviedol riaditeľ Letiska Košice Michael Tmej.

„Na mape siete Turkish Airlines bola biela bodka v okolí tejto lokality. Prehodnotili sme všetky okolnosti, čísla a možnosti a na základe tohto sme rozhodli o lete z Košíc. Veríme, že to bude fungovať a všetci budeme spokojní,“ povedal Ziya Taşkent zo spoločnosti Turkish Airlines.

Spoločnosť má jasné ciele

Spoločnosť plánuje v prípade veľkého záujmu pridať aj ďalšie lety.„Jedným z cieľov Turkish Airlines je lietať z Košíc sedemkrát za týždeň, ak teda ten dopyt bude,“ uviedol zástupca výkonného riaditeľa a člen predstavenstva Letiska Košice Tomáš Jančuš.

„Dlhodobo sme sa snažili pridať najrenomovanejšiu leteckú spoločnosť a prestupové letisko, ktoré spája celý svet. Práve Istanbul je celosvetové prestupové letisko,“ ďalej vysvetlil. Turkish Airlines bude podľa Jančuša lietať medzi Košicami a Istanbulom lietadlami rôznej kapacity, väčšinou to budú Airbusy a Boeingy.

Linka bude mať význam i pre vzdelávanie

Prínos novej linky oceňujú aj samotní cestujúci. Jana Muhlová lieta do Istanbulu desať rokov. Spojenie z Košíc, ktoré využila i dnes, víta. „Je to úžasné, jedinečné. Začínali sme chodiť do Istanbulu autobusmi, potom sme lietali z Viedne, potom sme sa presunuli do Budapešti a teraz z Košíc. Je to neuveriteľné,“ povedala.

Podľa viceprimátorky Košíc Renáty Lenártovej má nové letecké spojenie aj väčší váznam. „Okrem turizmu a ekonomických cestujúcich, bude mať táto linka veľký význam i pre vzdelávanie a výmenu študentov medzi Istanbulom, Tureckom a Košicami, alebo Slovenskom, čo je tiež nezanedbateľná oblasť, na ktorej nám mimoriadne záleží,“ povedala.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM