Lukáš Zavacký Správy

Košické sociálne zariadenie otvorilo nové priestory: Výstavba stála takmer 2 milióny eur

V košickom zariadení slávnostne otvorili nové priestory. Zrekonštruovali ich v rámci projektu Vstúpte k nám, financovaného z programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce.

Ilustračný obrázok k článku Košické sociálne zariadenie otvorilo nové priestory: Výstavba stála takmer 2 milióny eur
Zdroj: TASR

Domov sociálnych služieb s názvom DOMKO má zmodernizovanú starú budovu, ktorá sa postavila v 60. rokoch. Pribudovalo sa tiež nové krídlo. V spomenutých priestoroch sídli od roku 1992.

„Stavbu sme rozšírili, postavilo sa jedno poschodie navyše, kde sme zriadili novú službu – týždenný pobyt pre desať chlapcov. V prístavbe sa urobilo technické zázemie pre kuchyňu, zriadila sa tam spoločenská a multifunkčná miestnosť, jedáleň, administratívne priestory a veľká kuchyňa,“ uviedol riaditeľ Martin Vatra.

„Celá výstavba prvej a druhej etapy vyšla na 1 800 000 eur. Z toho 1 293 000 eur sme získali od Veľvyslanectva Švajčiarskej konfederácie v SR, 15 percent spolufinancoval Úrad vlády SR a ostatné financie sme dostali z Košického samosprávneho kraja,“ spresnil riaditeľ.

Vďaka novým a lepšie vybaveným priestorom sa podľa jeho slov zvýšila kvalita poskytovaných služieb. Pribudli i nové druhy terapií. Pred rekonštrukciou mali problém najmä s nákladmi na vykurovanie.

Revitalizáciou vonkajších priestorov areálu vznikla športovo-rekreačná a oddychová zóna s ihriskom s umelým trávnatým povrchom a petangovým ihriskom. Súčasťou projektu bolo aj zvýšenie odbornosti zamestnancov zariadení sociálnych služieb Košického samosprávneho kra­ja.

Klientmi zariadenia sú zdravotne znevýhodnení ľudia z Košíc a okolia s mentálnym postihnutím, prvkami autizmu a Downovho syndrómu. „Máme 70 prijímateľov sociálnej služby. Z toho 60 chlapcov a dievčat je v ambulantnej forme a 10 v týždennej, to znamená, že prichádzajú v pondelok a v piatok odchádzajú domov,“ vysvetlil M. Vatra.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM