Eva Mikulová Rôzne

Mimoriadne úspešný rok na letisku, prepravili viac ako pol milióna cestujúcich

Letná chartrová sezóna 2018 bola historicky najúspešnejšia. Spustili sa dve nové letecké spojenia s novou leteckou spoločnosťou a tento rok začne z Košíc lietať aj Ryanair.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadne úspešný rok na letisku, prepravili viac ako pol milióna cestujúcich
Foto: Eva Mikulová

Bilancia košického letiska

Len druhýkrát v histórii sa letisku Košice podarilo prekročiť hranicu 500 000 vybavených cestujúcich. Počas roka 2018 prešlo bránami letiska celkovo 542 026 cestu­júcich, čo predstavuje nárast o 9,12% resp. o 45 318 cestu­júcich v porovnaní s predchádzajú­cim rokom.

„Na pravidelných linkách bolo prepravených 369 973 cestujúcich a chartrové lety využilo 169 579 dovolen­károv. Práve letná chartrová sezóna predstavuje jeden z najvýraznejších míľnikov roka, keďže bola pre košické letisko historicky jednoznačne najúspešnejšia, s výrazným medziročným nárastom, až o 39,90 %. Všetky chartrové lety, teda nielen tie počas letnej sezóny, ale aj ostatné počas roka, ako napríklad obľúbené jarné či jesenné lety do Tel Avivu, využilo 31,30% z celkového počtu cestujúcich,“ informovala hovorkyňa letiska Jana Tomková.

Ďalšou významnou udalosťou roka bolo spustenie dvoch nových leteckých spojení do Düsseldorfu a Mníchova, ktoré od konca októbra prevádzkuje spoločnosť Eurowings ako priamy dôsledok toho, že letisko Košice uspelo v súťaži „Vote and Fly“.

V tomto roku až sedem pravidelných leteckých spoločností

„Pre náš región a jeho neustále napredovanie je mimoriadne dôležitá letecká dostupnosť z celého sveta, ktorú v roku 2018 zabezpečovalo až 6 sieťových leteckých dopravcov. Do Košíc bude lietať najväčšia európska letecká spoločnosť Ryanair, ktorá od 2. apríla 2019 začne 3-krát týždenne prevádzkovať priame letecké spojenie Košice – Londýn Southend. Príchodom spoločnosti Ryanair tak letisko Košice získa v poradí už siedmu leteckú spoločnosť,“ hovorí generálny riaditeľ letiska Michael Tmej.

V roku 2018 muselo letisko Košice čeliť aj nepriaznivým okolnostiam. Spoločnosť Wizz Air na základe zmeny vo svojej stratégii zrušila v máji svoju základňu v Košiciach, jedinú na Slovensku a s ňou aj 3 obľúbené pravidelné linky do destinácií Doncaster Sheffield, Kolín nad Rýnom a Tel Aviv. Spoločnosť Wizz Air naďalej lieta z Košíc do Londýna a na túto linku využíva najväčšie lietadlo, aké kedy lietalo do Košíc na pravidelnej linke, 230-miestny Airbus A321. V decembri České Aerolínie oznámili, že rušia spojenie Košice – Bratislava. Posledný let na tejto dlhoročne prevádzkovanej a potrebnej linke bol 11. januára 2019.

500 tisíca cestujúca na košickom letisku
9
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM