Správy

Košická detská železnička odhalila nové vozne. Kam sa s nimi odveziete? FOTO

Historické vagóny budú premávať na špeciálnej trase.

Ilustračný obrázok k článku Košická detská železnička odhalila nové vozne. Kam sa s nimi odveziete? FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Košická detská historická železnica ukončila štvorročnú renováciu dvoch historických vozňov známych ako Rybák. Premávať by mali v rámci nostalgických jázd z Košíc do archeoskanzenu v Nižnej Myšli a späť. Uviedol to predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.

Na nostalgickú jazdu spojenú s komentovanými prehliadkami pod názvom Cesta do praveku chceli tematicky zaviesť čo najstaršie vagóny, ktoré môžu premávať na normálne rozchodnej trati. „Sú to povojnové vozne, hoci s ich vývojom začali pred druhou svetovou vojnou. Dlhé roky boli neoddeliteľnou súčasťou osobných vlakov, a to až do 70. rokov minulého storočia. V 80. rokoch a začiatkom 90. rokov slúžili na prepravu vojakov. Tento typ je často zobrazovaný aj vo filmoch,“ povedal.

Vdýchli im nový život

Podľa neho boli tieto vozne pred kompletnou rekonštrukciou v žalostnom stave. Dokopy ich majú od Železničného múzea SR v dlhodobom prenájme šesť. „Rekonštrukcia dvoch stála asi 150 až 160-tisíc eur. Časť z toho pomohli pred dvomi rokmi prefinancovať Železnice Slovenskej republiky. Ostatné bolo o príspevkoch od sponzorov a práci dobrovoľníkov,“ spresnil s tým, že renovovali takmer všetko okrem kostry vagónov – okná, podlahy či lavice. Kapacita jedného vozňa predstavuje 48 sediacich cestujúcich.

Generálnu jazdu absolvovali vo štvrtok (3. 9.). Pilotné jazdy do Nižnej Myšle v spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus, Košickým samosprávnym krajom a obcou Nižná Myšľa sú naplánované na 15. septembra a 17. októbra. „Ak sa ujmú, chceli by sme na tejto trase jazdiť pravidelne, napríklad raz mesačne,“ dodal Lehotský.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM