Eva Mikulová Správy

Unikátny Archeologický skanzen v Nižnej Myšli poteší každého milovníka histórie, FOTO

Obec Nižná Myšľa je vo vedeckých kruhoch známa ako európsky významná archeologická lokalita staršej doby bronzovej.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny Archeologický skanzen v Nižnej Myšli poteší každého milovníka histórie, FOTO
32
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Obec Nižná Myšľa je vo vedeckých kruhoch známa ako európsky významná archeologická lokalita staršej doby bronzovej. Svoj status získala už v roku 1892 a odvtedy svojimi vykopávkami fascinuje svet.

Archeologický ústav SAV tu už 40 rokov realizuje systematický výskum, vďaka ktorému sa podarilo zistiť existenciu niekoľkých osád z rôznych časových úsekov od praveku až včasného stredoveku.

Krvavý rituál

Posledným významným objavom z roku 1993 je dva a pol metra hlboká obetná jama, v ktorej sa nachádzali kostry štyroch žien, oddelené od seba vrstvou hliny spolu s väčšou časťou uvarenej detskej lebky.

„Zaujímavé je, že každú usmrtenú ženu zasypali zeminou spolu s časťami obetovaných zvierat a keramických nádob, bronzovým prsteňom, hlineným závažím z tkáčskeho stavu a keramickými kolieskami a kameňmi. Dnes sa môžeme len domnievať, čo bolo pravým dôvodom tak nezvyčajne krvavého rituálu. Podobné rituály nie sú v tomto období úplne výnimočné a ich súčasťou neraz bola aj antropofágia alebo nepresne povedané, kanibalizmus,” vysvetľuje Ján Melich z občianskeho združenia Collegium Myssle, ktoré stojí za realizáciou projektu.

,,Replika obetnej jamy je ďalší projekt, ktorý sa nám v lokalite skanzenu podarilo sprístupniť pre verejnosť. Doposiaľ sú v obci vybudované dve repliky pravekých domov, časť obranného valu so vstupnou bránou do mesta z doby bronzovej, dve kuchynské pece a tunelová pec na vypaľovanie keramických nádob. Návštevník sa okrem samotnej prehliadky nálezísk môže prejsť náučným chodníkom a dozvedieť sa viac o lokalite a jej histórii,” uviedol Ján Melich.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM