Veronika Hunyadiová Správy

Na podujatiach už neplatia kapacitné obmedzenia. Respirátory sú stále POVINNÉ

Od 14. marca sa na Slovensku zrušili kapacitné obmedzenia na hromadných podujatiach aj obmedzenia prevádzkových hodín.

Ilustračný obrázok k článku Na podujatiach už neplatia kapacitné obmedzenia. Respirátory sú stále POVINNÉ
Zdroj: TASR/AP

S účinnosťou od 14. marca sa zrušili vyhlášky, ktoré upravujú pravidlá pre činnosť prevádzok maloobchodu a služieb a organizáciu hromadných podujatí. Nosenie respirátorov bude naďalej povinné.

„Znamená to, že všetky prevádzky a hromadné podujatia okrem toho, že fungujú v režime základ, budú od 14. marca bez kapacitných obmedzení alebo obmedzení otváracích hodín,“ uviedol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Týka sa to hromadných podujatí, športových podujatí, fitnescentier, akvaparkov, wellnessov, kde boli zadefinované limity počtu osôb alebo štvorcových metrov.

Okrem toho už neplatí povinnosť preukazovať sa negatívnym výsledkom PCR testu pri prílete na Slovensko z rizikových krajín.

Respirátory zostávajú

Povinnosť nosiť respirátor v prevádzkach a na hromadných podujatiach zostáva vo vyhláške k prekrytiu horných dýchacích ciest naďalej zachovaná, pričom výnimkou nie sú ani hromadné podujatia v exteriéri.

Povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty sa po novom nebude vzťahovať na osoby vystupujúce na tlačových konferenciách ani na účinkujúcich v spravodajských a publicistických programoch. „Netýka sa to novinárov, ktorí sa na týchto tlačových konferenciách pracovne zúčastňujú,“ spresnil úrad.

Ďalšie zmeny?

K ďalšiemu uvoľneniu opatrení malo pôvodne prísť až koncom marca. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR skorší návrh zdôvodnilo poklesom počtov prípadov ochorenia COVID-19 naprieč vekovými skupinami i výjazdov sanitiek, ale aj stabilizáciou situácie v zdravotníckych zariadeniach.

Budúci týždeň plánuje ÚVZ vydať namiesto zrušených vyhlášok usmernenie hlavného hygienika SR pre organizáciu hromadných podujatí a činnosť prevádzok počas pandémie ochorenia COVID-19 na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM