Lenka Fedorová Kultúra

Nádherné róby cisárovnej Sissi v Košiciach: Luxus na vlastné oči

Niet snáď nikoho, kto by nepoznal známu cisárovnú Sissi, ktorú vo filme preslávila Romy Schneider. Aký však bol jej módny vkus?

Ilustračný obrázok k článku Nádherné róby cisárovnej Sissi v Košiciach: Luxus na vlastné oči
Zdroj: TASR

Bavorská princezná, česká a uhorská kráľovná, rakúska cisárovná a tiež manželka cisára Františka Jozefa I. To všetko vystihuje Alžbetu Bavorsku, známu tiež ako cisárovnú Sissi. Dámu, ktorá žila v luxuse a na verejnosti vystupovala vždy dokonale upravená.

Napriek tomu je však Sissi považovaná za princeznú bez lásky. Bez ohľadu na jej smutnú minulosť však Sissi pútala pozornosť aj svojím zovňajšok. Možnosť nahliadnuť do jej šatníka v súčasnosti ponúka Východoslovenské múzeum v Košiciach.

To v spolupráci so svadobným salónom D´Elia z maďarského Gödöllő predstavuje komornú výstavu obrazov a replík šiat rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety Bavorskej.

Výstava Kráľovná Alžbeta a móda prináša záplavu luxusných materiálov, volánikov, čipiek a výšiviek, ktorých prepych podškrtne krása drahých kameňov v šperkoch cisárovnej.

Očarenie vtedajšieho „dress code formal“ plesových šiat, či dvorného ornátu vystrieda elegancia a hravosť jej obľúbených jazdeckých úborov.

Zdroj: TASR

Zapojte sa do súťaže

Jedinečná výstava potrvá do 2. apríla a okrem nádherných rób na nej možno uvidieť i krásne obrazy a zapojiť sa do návštevníckej súťaže.

Výtvarná súťaž s názvom „Cisárovnej nové šaty“ je určená pre všetky vekové kategórie. Grafické návrhy či konkrétne modely je potrebné priniesť do budovy VSM do 31. marca.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM