Krimi

Následky požiaru v Košiciach: V niektorých bytoch sa nedá bývať, ľudia sa uchýlili k známym

Polícia vyšetruje požiar, ku ktorému došlo v nedeľu (20.8.) v Košiciach v jednom z bytov v košickej mestskej časti (MČ) Západ.

Ilustračný obrázok k článku Následky požiaru v Košiciach: V niektorých bytoch sa nedá bývať, ľudia sa uchýlili k známym
Zdroj: Facebook.com/Polícia SR - Košický kraj

Požiar vypukol na štvrtom poschodí na Nešporovej ulici. „Vyhlásenie poplachu bolo v čase 17.02 h. Evakuovaných bolo 49 osôb, v prípade evakuácie bola využívaná aj výšková technika,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Jana Matis Libová.

Požiar si vyžiadal zranených

Na pomoc vyslali sedem posádok záchrannej zdravotnej služby (ZZS). „Záchranári na mieste ošetrili deväť osôb, ktoré utrpeli najmä popáleniny alebo sa nadýchali splodín horenia a previezli ich do nemocnice. Boli medzi nimi aj maloleté osoby,“ povedala hovorkyňa Operačného strediska ZZS Alena Krčová.

Podľa polície 65-ročný muž, ktorý bol v byte, kde požiar vypukol, utrpel ťažké popáleniny.

Niektorí sa nemohli vrátiť

Na mieste boli aj zástupcovia MČ a zamestnanci mesta z referátu civilnej ochrany, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, a požiarnej ochrany. „Priamo na mieste využila jedna osoba ponuku núdzového ubytovania, na ktoré má kapacity mesto Košice. Ostatní obyvatelia, ktorých byty boli po požiari ťažšie obývateľné, možnosť núdzového ubytovania nevyužili a uchýlili sa k príbuzným alebo známym,“ uviedol hovorca MČ Západ Ľubomír Ferko.

Vzhľadom na husté zadymenie vo vnútorných priestoroch obytného domu nebolo možné urobiť obhliadku miesta činu. Policajti ju v spolupráci so zisťovateľom príčin vzniku požiarov HaZZ, psovodmi so služobnými psami špeciálne vycvičenými na vyhľadávanie akcelerátorov horenia i expertíznou skupinou hasičov Ministerstva vnútra SR zrealizujú až po úplnom odvetraní priestorov, čo by malo byť v pondelok. Následne podľa zistených skutočností bude podľa košickej policajnej hovorkyne Lenky Ivanovej začaté trestné stíhanie.

Škody a príčina požiaru sú predmetom vyšetrovania.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM