Lenka Fedorová Rôzne

Nebeské divadlo nad Košicami: Pripravte sa na najkrajšiu noc v roku

Blíži sa výnimočná noc, ktorú by bola škoda len tak prespať. Vesmír nám totiž pripraví úžasné divadlo.

Ilustračný obrázok k článku Nebeské divadlo nad Košicami: Pripravte sa na najkrajšiu noc v roku
Zdroj: TASR

Tak ako každý rok, aj počas týchto prázdnin máme príležitosť sledovať jeden z najznámejších a najaktívnejších meteorických rojov – Perzeidy. „Padajúce hviezdy“ alebo "slzy svätého Vavrinca sú v činnosti od druhej polovicce júla a končia 24. augusta 2016.

Maximum pripadne na 12. august

,,Maximum aktivity tohto roku pripadne na popoludňajšie hodiny 12. augusta 2016. Pre vizuálne sledovanie meteorov teda môžeme využiť predchádzajúcu alebo nasledujúcu noc. V maxime je možné vidieť za dobrých pozorovacích podmienok 60 – 80 meteorov za hodinu," vysvetľuje RNDr. Svetozár Štefeček zo Slovenského zväzu astronómov (SZA).

Ako odporúča odborník zo SZA, na sledovanie tohto prírodného fenoménu si musíme zvoliť oblasť s minimálnym svetelným znečistením a horizontom bez väčších prírodných prekážok, akými sú stromy či kopce. V Košiciach patria medzi obľúbené miesta na sledovanie letných meteorických rojov Sudky či miesto pri Jazere.

Vyššia frekvencia padajúcich hviezd

,,Radiant roja, teda miesto na oblohe, odkiaľ meteory zdanlivo vylietavajú, sa nachádza v severozápadnej časti súhvezdia Perzeus a tak s ohľadom na jeho výšku nad obzorom i súmrak nastáva čas vhodný na pozorovanie meteorov po 23. hodine," uviedol Štefeček s tým, že pozorovacie podmienky sú tohto roku vcelku priaznivé, zvlášť v druhej polovici noci po západe Mesiaca, ktorý je po prvej štvrti.

Podľa Štefečeka sa okrem toho však Zem stretne s vláknami, ktoré materská kométa roja 109P/Swift-Tuttle zanechala v blízkosti jej dráhy pri predchádzajúcich návratoch. V piatok 12. augusta o 00: 34 hod. SELČ to budú čiastočky uvoľnené kométou v roku 1862, o 49 min. neskôr zasa z roku 1479. Prejaví sa to krátkodobým nárastom aktivity a zrejme i zvýšeným podielom jasnejších meteorov.

Bonusom pozorovania je, že okrem samotných Perzeíd sa môžeme po západe Slnka pokochať Jupiterom nízko nad obzorom a neskôr, už na tmavšej oblohe, aj Marsom a Saturnom. Nad nimi bude Mesiac a nižšie jasná hviezda Antares zo Škorpióna.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM