Eva Mikulová Správy

Nenaleťte dezinformáciam. Univerzita P. J. Šafárika spúšťa informačnú kampaň

Nová kampaň Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, „Overuj si fakty“ upozorňuje na nebezpečenstvo šírenia dezinformácií a nepodložených správ.

Ilustračný obrázok k článku Nenaleťte dezinformáciam. Univerzita P. J. Šafárika spúšťa informačnú kampaň
Zdroj: TASR/František Iván

Súčasná doba je poznačená kvantom informácií, ktoré máme k dispozícii prostredníctvom množstva informačných kanálov.

Nedostatok osvety a mediálnej výchovy mladých ľudí spôsobuje, že nedokážu v návale misinformácií a dezinformácií kriticky reagovať na správy na internete a ľahko uveria dezinformáciam a konšpiráciam.

Súčasťou kampane je webová stránka overujsifakty.sk, kde sa dozviete, čo je to dezinformácia, ako ju rozoznať a objaviť v informačnom toku na internete.

Kampaň nie je len pre študentov UPJŠ ale aj pre zamestnancov, odbornú verejnosť a tiež pre všetkých, ktorí majú záujem rozoznať pravdivé a nepravdivé informácie. 

„Moderná doba prináša nové výzvy. Otvorenosť online priestoru je častokrát zneužívaná a obeťami sú najmä mladí perspektívni ľudia. Najmä v súčasnosti je vidieť ako nepravdivé informácie a hoaxy deformujú spoločnosť, vynášajú na povrch množstvo emócií ohrozujúcich napríklad úspešné prekonanie epidémie COVID19. Triezvemu pohľadu na svet a kritickému prístupu k informáciám je však potrebné učiť všetky generácie. Verím, že kampaň Overuj si fakty pomôže ľuďom nájsť odpovede na otázky, ktoré môžu nabádať k pochybovaniu. Na našej univerzite si želáme, aby sa misinformácie, dezinformácie, fake news, hoaxy alebo trolling postupne vytratili z povedomia ľudí a zo spoločnosti, a aby vo verejnom prostredí opäť rezonovala úcta k faktom a hodnotám spätým s pravdou.“ uviedla prorektorka pre marketing a vzťahy s verejnosťou UPJŠ v Košiciach Regina Hučková.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM