Správy

Nepodceňujte pitný režim! V Košiciach pribúdajú kolapsy z tepla!

Urgentný príjem ošetril počas horúčav desiatky pacientov. Kolapsy sa nevyhýbajú ani mladším.

Ilustračný obrázok k článku Nepodceňujte pitný režim! V Košiciach pribúdajú kolapsy z tepla!
Zdroj: TASR/AP

Päť až sedem ľudí denne po kolapse z tepla ošetrujú v týchto dňoch v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice na Triede SNP. Uviedla to hovorkyňa nemocnice Monika Krišková s tým, že ide o rôzne vekové kategórie.

Ohrození seniori

Podľa jej slov zdravotníci na uvedenom pracovisku zaznamenávali v uplynulom týždni tri kolapsy denne. V týchto dňoch, keď teploty stúpajú nad 30 stupňov Celzia, sa tento počet zvýšil.

Primárka oddelenia urgentného príjmu Ivana Jurčová upozorňuje, že kritickejšie bývajú kolapsy u starších ľudí. Seniori totiž všeobecne menej prijímajú tekutiny a nepociťujú smäd. Preto je podľa nej nevyhnutné zvýšiť dohľad okolia. Znížený pocit smädu je pritom hlavne u imobilných, ležiacich pacientov. „Tam je problematickejšie dopĺňať tekutiny, preto sa o to musí postarať okolie. Aj napriek tomu, že pacient tekutinu priamo odmieta,“ dodala.

Prijímajú aj mladších

Medzi kolapsovými stavmi sú aj mladšie ročníky. Ide väčšinou o ľudí, ktorí sú vystavení celodennej práci na slnku. „Mali sme aj čašníka, ktorý vyhľadal našu pomoc až v nočných hodinách. Mnoho mladších ľudí prichádza práve v tom čase, hoci sa zle cítia celý deň,“ povedala Jurčová s tým, že pomoc je potrebné vyhľadať včas a situáciu by nemali podceňovať ani zamestnávatelia.

Na druhom nemocničnom urgente v Košiciach, na IV. internej klinike v areáli na Rastislavovej ulici, zdravotníci neevidujú zvýšený príjem pacientov v kolapsových stavoch z tepla. „Ide skôr o kolapsy u tých pacientov, ktorí majú aj iné pridružené ochorenia,“ povedal prednosta IV. internej kliniky UNLP Košice Martin Javorský.

Ako predísť kolapsom?

Nemocnica pripomína, ako možno zabrániť kolapsu z tepla:

  • Prijímanie väčšieho množstva tekutín a nosením vody so sebou.
  • Vyhýbanie sa slnku počas obeda a v popoludňajších hodinách.
  • Nosenie pokrývky hlavy a používanie krémov s vyšším ochranným faktorom.
  • Šport, prácu na záhrade, aktívny pohyb si nechajte na ráno alebo večer.
  • Pokiaľ musíte byť vonku aj počas dňa, noste voľné vzdušné oblečenie.
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM