Aktualizované Veronika Hunyadiová Správy

Nespokojní pendleri protestujú: Zatarasili hraničný priechod! FOTO

Situácia na hraniciach je aj napriek zmiernenie pravidiel stále napätá. Čo pendleri žiadajú?

Ilustračný obrázok k článku Nespokojní pendleri protestujú: Zatarasili hraničný priechod! FOTO
12
Galéria

Na hraničnom priechode Milhosť – Tornyosnémeti sa v piatok (9. 7.) ráno zišla skupina ľudí, ktorá prišla vyjadriť nesúhlas s kontrolami a novými pravidlami pri vstupe na Slovensko, ktoré platia práve od piatku.

„Od zámeru blokácie hraničného priechodu upustili po tom, čo im boli zo strany príslušníkov Policajného zboru vysvetlené prijaté opatrenia po vstupe na naše územie. Situácia na mieste bola pokojná, bez incidentov a narušenia verejného poriadku. Cestná premávka bola plynulá a nedošlo k vytváraniu kolón," uviedla košická polícia na sociálnej sieti.

Pendleri na východe Slovenska sa zhromaždením pridali k protestom na ďalších hraničných priechodoch na Slovensku. Blokáda sa od rána koná na priechode Čunovo – Rajka. Nespokojní pendleri argumentujú tým, že aj napriek uvoľneniam pravidiel nebola splnená podmienka preplácania PCR testu.

Protest na hraničnom priechode Milhosť je ohlásený aj na sobotu 10. júla. Informovaná je obec aj polícia. „Polícia prijme adekvátne opatrenia a situáciu bude monitorovať," uviedla pre TASR košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Pravidlá pre pendlerov

Podľa novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR musia nezaočkovaní občania Slovenska, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt do 100 kilometrov v prihraničných oblastiach susedného štátu od otvoreného hraničného priechodu, musia predložiť negatívny výsledok PCR testu, ktorý nie je starší ako sedem dní.

Malé priechody otvorené

Ľudia, ktorí bývajú v prihraničných oblastiach sa dočkali aj otvorenie malých hraničných priechodov, ktoré boli od 5. júla uzavreté. Od piatkového rána sú už na základe uznesenia vlády SR a rozhodnutia ministra vnútra SR budú otvorené všetky bývalé hraničné priechody tretej kategórie a všetky prekážky na prekračovanie vnútorných hraníc boli odstránené.

Na všetkých väčších cestných priechodoch prvej a druhej kategórie budú trvalé policajné kontroly. Na menších priechodoch tretej kategórie sa bude vykonávať pravidelný monitoring dodržiavania karanténnych povinností osôb.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ako to na hraničnom mieste vyzeralo, si môžete pozrieť v priloženej galérii.

Protest pendlerov na hraničnom priechode Milhosť
12
Galéria

Viac o pravidlách pre pendlerov

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM