Rôzne

Odkaz polície: PREPARKUJTE si autá z chodníkov! Ako na chodníkovú novelu reagujú Košice?

V nedeľu vstúpila do platnosti chodníková novela, ktorá zakazuje parkovanie na chodníkoch a to aj v prípade, že je ponechaný priestor 1,5 metra.

Ilustračný obrázok k článku Odkaz polície: PREPARKUJTE si autá z chodníkov! Ako na chodníkovú novelu reagujú Košice?
Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj

„Dnes si už autá z chodníkov radšej preparkujte. Novela zákona o cestnej premávke prináša celoplošný zákaz parkovania na chodníkoch s výnimkou osobitne vyznačených miest. Za porušenie tohto zákazu je možné vodičovi uložiť pokutu v blokovom konaní na mieste do 50 eur a v správnom konaní do 100 eur,“ pripomína vodičom polícia prostredníctvom svojej facebookovej stránky.

Aj objektívna zodpovednosť

Upozorňuje, že vodič môže byť riešený aj formou objektívnej zodpovednosti. „V takomto prípade hrozí, že pokuta bude zaslaná držiteľovi vozidla poštou vo výške 52 eur, ak ju uhradí do 15 dní a 78 eur v prípade, ak bude uhradená po 15 dňoch,“ uviedla polícia.

Vyznačených 500 miest

Novela samozrejme platí aj v Košiciach. Mesto Košice doposiaľ vyznačilo vyše 500 parkovacích miest na tých chodníkoch, kde to podľa radnice dovoľovali ich konštrukčné pomery a vlastnosti. Bude to však stačiť?

„Aj my si podobne ako v iných mestách uvedomujeme, že tieto počty novovyznačených miest na chodníkoch nebudú postačovať. Už pred jeden a pol rokom a potom aj v priebehu tohto roka sme viackrát vyzvali mestské časti, aby nám zaslali projekty na skvalitnenie parkovania. Žiaľ, konkrétne projekty sme dostali len od niektorých z nich ako napr. z mestských častí Sever a Ťahanovce. Aj na základe nich dôjde v najbližšej dobe k zjednosmerneniu niektorých ulíc,“ informovala radnica ďalej na svojom webe.

Máte návrh?

V prípade, ak občania budú chcieť, aby boli vyznačené ďalšie parkovacie miesta na chodníkoch, radnica odporúča kontaktovať vedenie príslušnej mestskej časti. „Ak dostaneme od danej mestskej časti spracovaný projekt a konštrukčné vlastnosti, resp. šírkové usporiadanie chodníka to dovolia, pristúpime na tomto úseku k zmene dopravného značenia.“

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM