Správy

Michalovská nemocnica je pred hranicou kapacity pre pacientov s COVID-19

Nemocnica v Michalovciach je pred dosiahnutím svojej kapacity pre poskytnutie hospitalizácie pacientom s ochorením COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku Michalovská nemocnica je pred hranicou kapacity pre pacientov s COVID-19
Zdroj: Svet zdravia

Zo všetkých 61 lôžok, ktoré má pre nich zariadenie aktuálne k dispozícii, je ich 57 obsadených. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje osem z nich. Uviedol to hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Kapacity

Počet pacientov hospitalizovaných s novým koronavírusom oproti predchádzajúcim dňom vzrástol aj v troch ďalších nemocniciach siete na Zemplíne. Po 30 sa ich nachádza na reprofilizovaných lôžkach v nemocniciach v Humennom a vo Vranove nad Topľou.

Podporu umelej pľúcnej ventilácie tu potrebujú dvaja, respektíve jeden z nich. Ako Kráľ doplnil, kapacita humenskej nemocnice pre pacientov s ochorením COVID-19 je 47 lôžok, vo Vranove ich majú k dispozícii 51. Na dolnom Zemplíne, v trebišovskej nemocnici je aktuálne hospitalizovaných 29 pacientov s ochorením COVID-19, pričom podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú dvaja. Celková kapacita zariadenia pre týchto pacientov je 46.

Enormná záťaž

Presné počty zdravotníckeho personálu, ktoré aktuálne v týchto štyroch zdravotníckych zariadeniach pre pandémiu chýbajú, Kráľ nešpecifikoval. Uviedol však, že vo všetkých regiónoch je situácia vážna a zdravotníci sú vystavení „enormnej záťaži“.

„Problémom je nedostatok oddychu a v prípade pozitivity nútená karanténa,“ doplnil. V tejto súvislosti tiež apeloval na verejnosť, že dodržiavanie aktuálne protipandemických opatrení je „absolútne nevyhnutné“.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM