Správy

Pre cestujúcich z Ukrajiny bude otvorený iba priechod Vyšné Nemecké

Režim na slovensko-ukrajinskej hranici sa od 9. novembra mení. Dočasne uzavretý bude hraničný priechod Vyšné Slemence.

Ilustračný obrázok k článku Pre cestujúcich z Ukrajiny bude otvorený iba priechod Vyšné Nemecké
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Osoby prichádzajúce z Ukrajiny môžu od pondelka 9. novembra využívať iba hraničný priechod Vyšné Nemecké – Užhorod. Otvorený bude pre nich od 7.00 hod. do 19.00 hod. Musia sa tiež podrobiť antigénovému testu.

Nákladná doprava na vstupe a na výstupe bude bez obmedzenia. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Len jeden priechod

Na Slovensko môžu z Ukrajiny naďalej vstúpiť iba osoby, ktoré majú udelený pobyt na území SR. Bez ohľadu na spôsob dopravy musia prechádzať len cez hraničný priechod Vyšné Nemecké.

Hraničný priechod Veľké Slemence – Mali Selmenci zatvoria. Pre peších bude zatvorený aj priechod Ubľa.

Na hraničnom priechode Ubľa – Malyj Bereznyj sa budú vybavovať vozidlá do 7,5 tony len za účelom tranzitu územím SR a cestujúci na základe výnimky vyplývajúcej z platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) alebo na základe udelenej výnimky. „Peší cestujúci sú vylúčení,“ upozornila polícia.

Pilotné testovanie

Okrem antigénového testu pre osoby prichádzajúce z Ukrajiny stále platí aj povinná domáca karanténa, v rámci ktorej sa najskôr v piaty deň musia podrobiť PCR testu.

Antigénové testovanie bude na hranici d Ukrajinou zatiaľ bezplatné. Ako uviedol v piatok minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), ide o pilotný projekt. Cieľom je zistiť priepustnosť hraníc a vychytať nedostatky. Neskôr by testovanie bolo komerčnou službou. Premiér Igor Matovič (OĽANO) by si podľa svojich slov predstavoval cenu 10 – 15 eur za test.

„Antigénovému testu sa nemusia podrobiť osoby, ktoré tranzitujú územím SR a na základe výnimiek vyplývajúcej z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, alebo na základe písomnej výnimky,“ uviedla hovorkyňa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM