Veronika Ondo-Cholewová Správy

ŠTYRI dni a DESIATKY požiarov v Košickom kraji. Aj v okrese Michalovce

Najviac takýchto požiarov evidujú od pondelka (28. 2.) do štvrtka (3. 3.). Vrátane okresu Michalovce.

Ilustračný obrázok k článku ŠTYRI dni a DESIATKY požiarov v Košickom kraji. Aj v okrese Michalovce
Zdroj: TASR

Dokopy 97 požiarov tráv a suchých porastov evidujú za uplynulé štyri dni hasiči v Košickom kraji. Pre TASR to povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Jana Matis Libová.

Požiar aj v našom okrese Michalovce

Najviac takýchto požiarov evidujú od pondelka (28. 2.) do štvrtka (3. 3.) vrátane v okresoch Michalovce a Spišská Nová Ves, a to po 24. Ďalších 18 v okrese Trebišov, 17 v okrese Košice okolie, v Košiciach 13 a v okrese Rožňava jeden. Najväčší počet (34) ich v rámci kraja zaznamenali v utorok (1. 3.).

Dôvody vzniku sú podľa Matis Libovej v 80 percentách prípadov spôsobené manipuláciou s otvoreným ohňom a úmyselným zapálením tráv a suchých porastov, 20 percent tvorí nedbanlivosť a neopatrnosť osôb. Ako dodala, výška škôd sa pohybuje od nula do rádovo niekoľko stoviek eur.

Prečítajte si aj:

Vypaľovanie suchej trávy

Upozornila, že vypaľovanie suchej trávy alebo spaľovanie porastov môže zapríčiniť požiar veľkých rozmerov. Oheň sa na otvorenom priestore šíri veľmi rýchlo, a to najmä ak sa rozfúka vietor, prípadne ak ide o svahovitý terén.

„Pri požiari môže dôjsť k škodám na majetku, ohrozený je aj život obyvateľov. Často spaľovaním znepríjemňujeme život ľuďom žijúcim v blízkom okolí a v neposlednom rade dochádza k poškodeniu životného prostredia, ako je strata časti lesa, porastov a bylín a úhyn živočíchov,“ uviedla.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM