Rôzne

V dedine pri Michaloviach oslávili významné výročie: Spísanie Zalužického memoranda

V Zalužiciach si pripomenuli 100. výročie spísania tzv. Zalužického memoranda, ktorým podvihorlatské obce oficiálne žiadali o pripojenie k vzniknutému Československu. Na počesť tohto pamätného dňa tam ohlásili založenie Zemplínskej župy.

Ilustračný obrázok k článku V dedine pri Michaloviach oslávili významné výročie: Spísanie Zalužického memoranda
2
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Zalužické memorandum bolo spísané dňa 7. januára 1919 vo vtedajších Malých Zalužiciach a následne doručené 10. januára 1919 ministrovi Vavrovi Šrobárovi do Košíc. Následným príchodom československých vojsk v januári 1919 na územie Zemplína sa toto územie stalo integrálnou súčasťou Československej republiky.

Poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Sopko pochádzajúci z tejto obce na pamätnom mieste pripomenul, že presne pred 100 rokmi vo vtedajšej gréckokatolíckej ľudovej škole v Malých Zalužiciach 16 richtárov a vyše 600 roľníkov žiadalo pripojenie k vznikajúcemu československé­mu štátu.

„Vyslalo svojich zástupcov priamo za ministrom s plnou mocou pre správu Slovenska Vavrom Šrobárom do Košíc. Týmto krokom bola prejavená politická vôľa našich predkov, že patríme ako Slováci do jedného štátu s bratmi Čechmi, ktorým bol dokument adresovaný,“ povedal.

Poslanec Košického samosprávneho kraja Milan Kaplan zdôraznil, že dnes platí viac ako inokedy, že nestačí si slávne udalosti len pripomínať, ale zmysel ich odkazu aj udržiavať.

„A ten znie, že len prihlásením sa k svojmu pôvodu a aktívnym občianskym prístupom môžeme ovplyvňovať svoju budúcnosť. Aktívni ľudia, akými boli učiteľ Eugen Ballay a roľník Juraj Lukáč, bez ktorých by toto memorandum nikdy nevzniklo, sú našimi vzormi, pravými lokálpatriotmi, ktorí aj dýchali pre svoju rodnú obec či svoj rodný kraj a dokázali spájať ľudí,“ vysvetlil.

Na počesť tohto pamätného dňa ohlásili aj vznik nového občianskeho združenia. „V úcte k odkazu našich predkov chceme vytvoriť spoločenstvo Zemplínskej župy ako spojenie hrdých Zemplínčanov, ktorí chcú zastaviť odchod mladých, vytvoriť príležitosti pre ochotných, pomáhať tým, ktorí sú v núdzi, a zabezpečiť dôstojnú starobu našim mamám a otcom, a aby sme nepatrili do zoznamu najmenej rozvinutých, ale spojenými silami zlepšovali sami seba i náš rodný Zemplín,“ deklaroval zemplínsky aktivista Marek Boka.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia.

V našej fotogalérii sa môžete pozrieť aj na Zalužické memorandum.

V Zalužiciach si pripomenuli Zalužické memorandum
2
Galéria
Zdroj: Archív: M. Kaplan
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM