Správy

Kraj začal s opravou mosta pri Úhornej: Opraviť by sa mala konečne aj cesta

Košický samosprávny kraj (KSK) začal tento mesiac s rekonštrukciou mosta cez potok Úhorná pred obcou Smolník.

Ilustračný obrázok k článku Kraj začal s opravou mosta pri Úhornej: Opraviť by sa mala konečne aj cesta
Zdroj: Dnes24.sk

Na tento účel vyčlenil 333 430 eur. Doprava je v tomto úseku presmerovaná do jedného jazdného pruhu a riadi ju svetelná signalizácia. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Hlavná prehliadka mosta z roku 2017 potvrdila jeho veľmi zlý stavebno-technický stav. Okrem toho zábradlie poškodili nárazy vozidiel. „Zo 660 mostov, o ktoré sa staráme, je vyše 150 mostov vo veľmi zlom alebo zlom stavebno-technickom stave. Iba približne 20 mostov je v bezchybnom stave. Za posledný rok sme museli dva mosty úplne uzavrieť. Tento most bol postavený pred 60 rokmi, aktuálne je na pokraji životnosti. S prácami na oprave sme preto chceli začať ešte v tomto roku,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Most poškodili preťažené vozidlá aj voda v koryte potoka, ktoré nie je upravené, čím došlo k podmytiu jeho základov. Popraskané sú aj mostné krídla, z ktorých vypadávajú kusy betónu.

Nefunkčná je už aj hydroizolácia a krajné nosníky vykazujú zvýšený priehyb. V rámci opráv bude vymenených päť nosníkov a pribudne nová spriahovacia doska. Na nosnej konštrukcii bude realizovaná celoplošná hydroizolácia a nové odvodnenie. Vybudované budú aj rímsy a upravené bude koryto potoka.

KSK v tomto roku zároveň vypracoval projektovú dokumentáciu na komplexnú rekonštrukciu cesty II/549 v Úhornej. Oprava prvého úseku bude stáť takmer tri milióny eur. Aj napriek tomu, že ide o úsek s menšou intenzitou dopravy, Trnka kladie opravu tejto cesty vrátane Pačanského kopca k prioritám.

„Ešte v tomto roku by sme tiež chceli začať s opravou ďalšieho mosta v tejto lokalite, a to pred obcou Úhorná. V apríli tohto roka sa z neho odtrhla časť rímsy, čo ohrozuje bezpečnosť cestnej premávky. Aktuálne pracujeme na projektovej dokumentácii, následne bude vyhlásená súťaž na zhotoviteľa prác,“ dodal Trnka.

Kraj v tomto roku opravil dva mosty v Letanovciach a aktuálne sa realizujú dokončovacie práce na oprave mosta v Strážskom. Podľa harmonogramu prebieha aj rekonštrukcia mosta v Kováčovej, Hnilčíku, Hrabušiciach, Boliarove a Bačkovíku. Župa rekonštruuje aj most za železničným priecestím Onča a most medzi Gombošom a Perínom. V príprave je projektová dokumentácia na opravu mosta medzi Kysakom a Veľkou Lodinou, ktorý je pre havarijný stav uzavretý.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM