JAB Rôzne

Pekné hobby Alexandry zo Smižian: Takéto diela dokáže vytvoriť, FOTO

Oddych či útek od stresu znamená pre mladú Smižančanku jej hobby. Vysokoškoláčke Alexandre Kubalcovej učarovalo kreslenie. Sledujte jej diela.

Ilustračný obrázok k článku Pekné hobby Alexandry zo Smižian: Takéto diela dokáže vytvoriť, FOTO
10
Galéria
Zdroj: A. Kubalcová

Júlia a Alexandra Kubalcové sú sestry – dvojičky zo susedných Smižian, ktoré okrem rodinného puta či dosť veľkej podobnosti spája aj rovnaké hobby. Júlia dokonca zabojovala úspešne aj na Miss Spiša, kde získala titul druhej vicemiss. Tak ako jej však aj jej dvojičke Alexandre učarovalo kreslenie. Júlia nám už svoje diela ukázala. Tentokrát nám niečo o sebe a svojom koníčku prezradila jej dvojička Saška.

Kreslenie je vaše hobby?

Medzi moje koníčky patrí viac činností, ale áno, dá sa povedať, že kreslenie patrí k mojim najobľúbenejším činnostiam.

Dá sa povedať od koľkých rokov kreslíte?

Odmalička, tak ako každé dieťa. Avšak viac som sa o kreslenie začala zaujímať počas prvého roka štúdia na strednej škole.

Po kom ste zdedili takýto talent, venuje sa kresleniu niekto v rodine?

Zrejme po mojej mamke, ktorá zdedila talent po jej mamke, čiže našej babke. Mamka nám stále básní o tom, ako babka nádherne kreslila a maľovala. Okrem mňa, mamky a babky má talent aj moja sestra (už spomínaná Julka).

Navštevovali ste aj základnú umeleckú školu?

Nie, nenavštevovala som základnú umeleckú školu.

Spomínate si na vašu prvú kresbu?

Na svoju úplne prvú kresbu si nespomínam, ale pamätám si, že som u babky často kreslila prasiatka, srdiečka a kvietky.

Čo pre vás znamená kreslenie?

Kreslenie pre mňa znamená oddych, útek od stresu alebo len obyčajné zahnanie nudy. Najradšej mám, keď tieňujem. Vie ma to upokojiť.

Aké výtvarné techniky využívate?

Najviac využívam maľbu s akrylovými farbami, kresbu ceruzkami, kresbu farbičkami, kresbu uhlíkom, batikovanie a odkrývaciu techniku.

Dá sa povedať, čo kreslíte najradšej?

Najradšej kreslím portréty podľa predlohy. Nezáleží na tom, či sa jedná o portrét rodiny, portrét mladomanželov alebo portrét detí, pretože každý z týchto portrétov skrýva akýsi príbeh, do ktorého však nevidím. Je pre mňa zaujímavé, že kým kreslím obraz na objednávku, vie o tom len ten, kto si obraz objednal a ja. Je to akési tajomstvo, ktoré vyjde na povrch s cieľom potešiť niekoho blízkeho. Najviac ma na tom fascinuje, že pri darčeku v podobe obrazu zohrávam dôležitú úlohu, pretože prikladám ruku k dielu a svojím obrazom môžem spoločne s darcom potešiť obdarovaného.

Máte aj nejaký obraz, ktorý sa dá nazvať vašim najobľúbenejším?

Mojím najobľúbenejším obrázkom je kresba Freddieho Mercuryho. Je to obrázok, ktorý som kreslila, keď som mala približne šestnásť rokov. Bolo to obdobie, kedy sa mi skupina Queen „zaryla“ pod kožu. Práve s týmto obrázkom som bola veľmi spokojná a zároveň to bol aj takzvaný odrazový mostík, vďaka ktorému som sa kresleniu začala venovať ešte viac.

Keďže kreslíte obidve sestry… ste pre seba inšpiráciou?

Samozrejme. Jedna sa učí od tej druhej a naopak. Jedna vyniká viac v portrétoch, druhá viac v architektúre (v budovách). Aj keď sme dvojičky, ťah ceruzkou nie je rovnaký. Ja kreslím viac abstraktne a Julka si potrpí na detaily. Obidve sa však snažíme čo najviac priblížiť realite.

Máte už aj nejaké spoločné dielo alebo uvažujete o ňom?

Zatiaľ nemáme žiadne spoločné dielo, ale v budúcnosti by sme chceli vytvoriť koncept obrazov, ktorý by sme tvorili spoločne. Jednalo by sa buď o koláže, alebo len o zmiešanie našich kresliacich štýlov.

Sestra zabodovala na Miss Spiša, aký to bol pre vás pocit?

Keď som pri vyhlasovaní druhej vicemiss počula Julkine meno, bola som nesmierne šťastná, pretože viem, ako veľmi sa na túto súťaž tešila. Spočiatku dosť váhala, či vôbec pôjde do tejto súťaže, ale nakoniec sa rozhodla, že to predsa len skúsi, pretože ako sama tvrdí: ,, Človek nikdy nevie, či sa mu takáto príležitosť ešte niekedy naskytne." Pre ňu bola výhra už to, že sa dostala do finálovej deviatky. To, že sa umiestnila na stupienku víťazov bol pre ňu len bonus, takže v ten večer bola naozaj veľmi spokojná. A keď je spokojná ona, tak som spokojná aj ja.

Nechceli ste aj vy ísť do takejto súťaže?

Súťaže krásy nie sú pre mňa. S Julkou sme síce dvojičky, ale povahovo sme rozdielne. Bol to síce večer, na ktorý nikdy nezabudnem, pretože tam bola úžasná atmosféra a zároveň som mohla spoznať mnoho zaujímavých ľudí, ale momentálne študujem na vysokej škole a v čase, kedy sa tento rok konali sústredenia s finalistkami, som bola buď v Bratislave, alebo som sa učila na skúšky.

Nechceli by ste sa kreslením živiť?

Kreslenie a maľovanie beriem len ako hobby. Asi by ma to neuživilo. Osobne si myslím, že kresleniu by som sa mohla venovať aj popri zamestnaní.

Saškine diela si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Alexandra zo Smižian? Kreslí naozaj parádne, veď si to pozrite...
10
Galéria
Zdroj: A. Kubalcová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM