Veronika Hunyadiová Správy

Pendleri vítajú zmeny! Čo ich po novom čaká pri prechode hraníc?

Od 9. júla vstúpia do platnosti nové pravidlá pre vstup na Slovensko. Najväčšia sloboda pre očkovaných, v ústrety vyšli aj pendlerom.

Ilustračný obrázok k článku Pendleri vítajú zmeny! Čo ich po novom čaká pri prechode hraníc?
Zdroj: TASR/František Iván

Nové pravidlá pri vstupe na Slovensko, platné od 9. júla, podľa ktorých sa už neberie ohľad na to, z akej krajiny človek prichádza, ale na to či je alebo nie je zaočkovaný vyvolali vlnu kritiky. Výhrady mali najmä ľudia žijúci v prihraničných oblastiach a pendleri.

Podľa pôvodne schválenej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR mali výnimky pre pendlerov, kedy stačí PCR test nie starší ako 7 dní, platiť do 31. júla. Po tomto termíne by pre nich platil režim pre plne zaočkované a ostatné osoby. Ak by sa nezaočkovali, museli by ísť do 14-dňovej karantény, ktorú skráti negatívny test vykonaný na piaty deň.

„Keď sa vrátim z dovolenky mam ísť do karantény, a tí čo majú dovolenku po mne nikam nepôjdu. Alebo budeme všetci v karanténe a kto bude robiť?, pýtala sa naša čitateľka v diskusii pod článkom na Facebooku.

Ďalším prekážala najmä „nutnosť“ očkovania. „Nič sa nemusí, nikoho nemôžu nútiť,“ reagoval ďalší komentujúci. „Hlavne že očkovanie je dobrovoľné, už aby sme nezaočkovaní ani z bytu nevyšli," rozhorčovala sa ďalšia diskutujúca.

Upravili pravidlá

Po obrovskej vlne kritiky ktorá sa spustila nie len na sociálnych sieťach ale aj priamo na hraničných priechodoch Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyšlo kritikom v ústrety a pravidlá zjednodušilo. Nová vyhláška tak ľuďom bývajúcim za hranicami zjednoduší život.

„Nezaočkovaní občania Slovenska, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt do 100 kilometrov v prihraničných oblastiach susedného štátu od otvoreného hraničného priechodu, musia predložiť podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva platnej od 9. júla, negatívny výsledok PCR testu, ktorý nie je starší ako sedem dní," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Nemusia už teda absolvovať karanténu.

Ministerstvo tiež pripomína, že očkovaní nemajú povinnosť testovania. „Zároveň po novom podľa stanovenej vyhlášky sa za zaočkovanú osobu považuje aj človek, ktorý je očkovaný prvou dávkou očkovacej látky, pričom táto definícia s platnosťou do 9. augusta platí okamžite po zaočkovaní,“ dodala hovorkyňa.

Do karantény po novom nemusia ísť po návrate zo zahraničia ani osoby, ktoré zo zdravotných dôvodov nemôžu byť zaočkované. Na hranici ale musia predložiť potvrdenie o tejto skutočnosti a negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín.

Zmenu vítajú

„Žijem v Maďarsku niekoľko kilometrov od hraníc a na Slovensko dochádzam niekoľkokrát do týždňa. Vítam, že upravili podmienky pre nezaočkovaných a stačí mi iba PCR test a registrácia. Vadí mi ale uzavretý hraničný priechod, ktorý som využívala. Cesta sa mi teraz kvôli tomu predlžuje a predražuje," povedala pre Dnes24 Eve s tým, že s očkovaním ešte čaká, keďže prekonala koronavírus.

Jednoduchšie cestovanie majú aj ľudia, ktorí sa zaočkovať nemôžu pre svoj zdravotný stav. „Obával som sa, že sa karanténe pri cestovaní nevyhnem. Našťastie, nové pravidlá myslia aj na takéto prípady," potešil sa Ivan. Komplikáciou je však testovanie v zahraničí, ktoré podľa neho nie je všade tak ľahko dostupné.

Pravidlá cestovania počas pandémie

Registrácia pred príchodom

Každý, kto od piatka 9. júla vstúpi na územie Slovenska, bude mať povinnosť vyplniť formulár e-hranica. Výnimku z tejto povinnosti budú mať deti do 12 rokov a osoby vykonávajúce tranzit cez územie Slovenska.

Očkovaným osobám s platnosťou od 9. júla postačuje zaregistrovať sa v e-hranici raz za pol roka. Kto je zaočkovaný prvou dávkou ktorejkoľvek vakcíny, tomu platí prvá registrácia do 9. augusta. Jedna registrácia postačí do 1. septembra občanom Slovenska, ktorí bývajú v prihraničných oblastiach susedných štátov do 100 kilometrov od otvoreného hraničného priechodu.

Ďalšie pravidlá registrácie do e-hranice pre ďalšie skupiny osôb nájdete v tomto článku.

Výnimky z karantény

Karanténa sa nevzťahuje na osoby, ktoré cestujú za prácou a spĺňajú všetky tieto podmienky:

  • Za posledných 14 dní navštívili iba krajiny Európskej únie, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko alebo Ukrajinu a zároveň majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v krajinách Európskej únie, na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku, Švajčiarsku alebo Ukrajine alebo.
  • Majú trvalý pobyt alebo pobyt v krajinách Európskej únie, na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku alebo vo Švajčiarsku a v prípade Ukrajiny do 100 km cesty od otvoreného hraničného priechodu, a miesto výkonu práce na území SR.
  • Majú potvrdenie od zamestnávateľa o mieste výkonu práce.
  • Majú negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 7 dní.
  • Tieto pravidlá platia do 1. septembra 2021.

Do karantény nemusia ísť ani študenti nad 12 rokov, ktorí navštevujú materskú, základnú, strednú alebo vysokú školu v susedných štátoch (alebo majú pobyt v týchto krajinách a navštevujú školu na Slovensku). Musia mať potvrdenie o prezenčnom štúdiu a negatívny výsledok RT-PCR alebo antigénového testu nie starší ako 7 dní. Študenti musia prekračovať hranice z dôvodu aktívneho štúdia (musí prebiehať prezenčná výučba, režim si študenti nemôžu uplatniť napr. počas letných prázdnin).

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM