Jozef Legéň Rôzne

Pochod za práva homosexuálov už aj na východe: V meste zažijeme Pride Dúhové Košice!

Pochod za práva neheterosexuálnych ľudí sa tento rok po Bratislave uskutoční aj v Košiciach. Prvý ročník Pride Dúhové Košice 2013 sa bude konať v sobotu 28. septembra, týždeň po podobnej akcii v hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku Pochod za práva homosexuálov už aj na východe: V meste zažijeme Pride Dúhové Košice!
Zdroj: TASR

„Chceme šíriť myšlienky prijatia nehetero ľudí aj tu, na východe. Pochod má tiež aktivizovať komunity, ktoré žijú i ďalej od hlavného mesta. Dať tým ľuďom nádej, že nie sú sami a že sa niečo dobré deje i tu, v Košiciach,“ uviedol riaditeľ pochodu Róbert Furiel. Akcia sa bude konať od 15.00 h, miesto zhromaždenia bude podľa neho upresnené v najbližších dňoch, plánované je centrum mesta.

Úvodný ročník nebude obsahovať týždeň sprievodných podujatí, ani rozsiahly hudobný program na pódiu. „Ak nás však niekto osloví s dobrou ponukou, zvážime i kultúrny program. Tento rok sa však primárne zameriame na bezchybný priebeh sprievodu. To má prioritu najmä preto, že Košice svojím titulom Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) zvýrazňujú rôznorodosť európskych kultúr a presadzujú vzájomné porozumenie a povedomie medzi občanmi,“ povedal člen organizačného tímu Dušan Fraňo.

Ak to organizačná kapacita umožní, chceli by organizátori pripraviť aj ďalšie kultúrne podujatia do konca roka, kým majú Košice titul EHMK. Pride Dúhové Košice 2013 i 2014 však majú prednosť. „Dúhový Pride Bratislava ukázal, aký má tento formát význam pre komunitu i celú spoločnosť. I preto túto akciu organizujeme týždeň po ňom. Verím, že v najbližších rokoch nás budú nasledovať i ďalšie, nielen krajské mestá,“ hovorí Furiel.

Pride Dúhové Košice je podľa jeho slov dobrovoľná nezisková akcia, zastrešená občianskym združením Saplinq a organizovaná skupinou aktivistov.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM