Eva Mikulová Správy

Predseda parlamentu Boris Kollár navštívil metropolu Východu, čo sľúbil Košičanom?, FOTO

Prvýkrát od svojho zvolenia, navštívil predseda parlamentu Boris Kollár metropolu východu. V Historickej radnici ho prijalo vedenie mesta.

Ilustračný obrázok k článku Predseda parlamentu Boris Kollár navštívil metropolu Východu, čo sľúbil Košičanom?, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

V Historickej radnici na hlavnej ulici predsedu parlamentu prijal primátor Košíc Jaroslav Polaček aj s námestníkmi, Marcelom Gibodom a Luciou Gurbaľovou.

„Je pre nás dôležité cítiť záujem súčasnej vlády a uistiť sa, že východ už viac nebude prehliadaným krajom. Napokon, aj vaše hnutie upozorňovalo na nezáujem bývalej slovenskej vlády o východ krajiny. Aj vašu návštevu vnímam ako signál k pozitívnej zmene a snahe o spoločný dialóg,“ uviedol vo svojom príhovore primátor.

Pomoc so Slaneckou cestou

Primátor informoval aj o byrokratických problémoch, ktoré ohrozujú čerpanie 20 miliónov eur z eurofondov na chystanú výstavbu Slaneckej cesty. Šéfa parlamentu z tohto hľadiska mrzí ohrozenie celého projektu.

„V tomto určite mestu pomôžeme, aby firmy mohli začať robiť. Mesto môže preinvestovať 20 miliónov eur v období, keď je ekonomika ohrozená. Dá sa povedať, že vo forme poplatkov a daní sa späť do štátu okamžite dostane polovica a kopec ľudí dostane prácu a to je veľmi dôležité," vyhlásil.

Šéf koaličného hnutia Sme rodina prisľúbil mestu pomoc aj pre schvaľovaní zákona, ktorým bude umožnené seniorom nad 70 rokov automatické získanie polovičnej zľavy pri dani z nehnuteľností.

Od schválenia novely zákona v roku 2014 musia seniori o získanie tejto zľavy požiadať magistrát, pričom mnohí sa sťažovali na to, že o tom nevedeli.

„Je potrebné trochu zmeniť legislatívu, aby sme mohli pomôcť tisícom dôchodcom ušetriť peniaze. Keď túto zmenu nespravíme do konca roka, nebudú si môcť uplatniť 50-percentnú zľavu z dane z nehnuteľností. Primátorovi som prisľúbil, že keď prídem do Bratislavy, prerokujeme to na Koaličnej rade, aby sme im pomohli, a aby to v budúcnosti mohli využívať aj ostatní seniori. Na štátny rozpočet to nebude mať žiaden vplyv,“ skonštatoval.

Kollár na stretnutí s vedením mesta rozoberal aj výstavbu nájomných bytov. Ako povedal, v Košiciach načerpal mnoho podnetných informácií ako sa dá zlepšiť a zrýchliť proces výstavby.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM