Správy

Priemyselný park bude stáť na POHREBISKU: Objavili tam vyše 260 hrobov, FOTO

Na stavenisku budúceho priemyselného parku Valaliky objavili pohrebisko z 10. storočia. Ovplyvní to práce na výstavbe?

Ilustračný obrázok k článku Priemyselný park bude stáť na POHREBISKU: Objavili tam vyše 260 hrobov, FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR/Diana Semanová

Práce na vzniku Strategického parku Valaliky neďaleko Košíc, kde má vyrásť závod švédskej automobilky Volvo, pokračujú podľa plánu. Po utorkovom kontrolnom dni na stavenisku to uviedol premiér Ľudovít Ódor. V uplynulých dňoch bol uzavretý výkup a vysporiadanie pozemkov, ako aj zisťovacie konanie, týkajúce sa vplyvov na životné prostredie.

„Práce prebiehajú veľmi aktívne. Celé územie je posiate strojmi a robia sa výkopy a hrubé terénne úpravy na veľmi rozsiahlej ploche. Práce sústredíme na prioritný záujem Volva, kde bude stáť samotný závod. To je aj najvyššou prioritou,“ uviedol konateľ Industrial Park Valaliky Miloslav Durec.

Vlastníctvo zhruba 280-hektárového územia má byť do mesiaca prevedené na spoločnosť Volvo, ktorá následne začne so zriaďovaním staveniska a prípravou samotnej výstavby závodu.

„Volvo začne s pilotážou a prípravou svojich hál už v novembri tohto roku,“ dodal.

Prečítajte si tiež

Je to komplikácia?

V rámci prípravy územia sa podarilo odhaliť aj staromaďarské pohrebisko z 10. storočia s viac ako 260 hrobmi. „Je to komplikácia. Určite potrebujeme získavať ďalšie kapacity na archeologické práce. V každom prípade sa všetky tieto nálezy nachádzajú na okraji toho záujmového územia, to znamená, že nebránia samotnému začatiu výstavby,“ skonštatoval Durec.

V súvislosti s množstvom ďalších stavebných povolení je podľa neho veľmi potrebná podpora vlády a jednotlivých rezortov, dostatočné finančné i personálne zabezpečenie úradov.

Podľa plánu

Premiér deklaroval, že vláda sa zaujíma o priebeh prác a pravidelne o tom bude informovať aj jej ministrov. „Samozrejme pri takej obrovskej investícii sa vyskytnú drobnejšie veci, ale dôležité je, že to chceme riešiť proaktívne, nie až potom, keď sa niečo stane. Zatiaľ to vnímam tak, že veci idú viac-menej podľa plánu,“ povedal Ódor.

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Švec doplnil, že priemyselný park a závod automobilky je hlavnou témou aj v rámci medzirezortnej pracovnej skupiny pre strategické investície. „Status tejto investície je stálou a tou najdôležitejšou témou. Sme zodpovední za prípravu tohto priemyselného parku, respektíve tohto areálu, a táto fáza sa blíži ku koncu,“ doplnil.

Valaliky Industrial Park má byť sídlom moderných trvalo udržateľných výrobných závodov. Strategickým investorom je práve automobilka Volvo.

Investícia vo výške 1,2 miliardy eur má priniesť okolo 4 500 nových priamych pracovných miest. Ďalšie by mali vzniknúť u subdodávateľov fabriky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Na území budúceho Strategického parku Valaliky objavili pohrebisko
3
Galéria
Zdroj: TASR/Diana Semanová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM