Eva Mikulová Správy

Primátor Polaček chce zabrániť skupovaniu vodárenských akcii súkromníkom

Košický primátor pozval pred Valným zhromaždením všetkých akcionárov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti na pracovné stretnutie.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Polaček chce zabrániť skupovaniu vodárenských akcii súkromníkom
Zdroj: TASR

Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) musí zostať v rukách miest a obcí. To bude hlavné motto pracovného stretnutia, na ktoré v pondelok 24. augusta 2020 o 13.00 hod. do zasadačky magistrátu mesta pozval košický primátor Jaroslav Polaček primátorov a starostov všetkých 767 obcí a miest, ktorí sú akcionármi VVS.

„Najvyšší kontrolný úrad vo svojej správe zdôraznil, že verejný záujem sa vo vodárenských spoločnostiach napĺňa v plnej miere iba vtedy, ak zostávajú v rukách miest a obcí. V uplynulých týždňoch sa žiaľ objavilo viacero informácií o tom, že niektoré obce plánujú previesť svoje akcie VVS na súkromných investorov To je prvý krok k tomu, aby VVS mohli ovládnuť isté podnikateľské skupiny. Vnímame to s veľkým znepokojením a chceme urobiť všetky možné kroky, aby sa tak nestalo. Z týchto dôvodov sme sa rozhodli pozvať zástupcov všetkých akcionárov, aby sme im odprezentovali zámery mesta Košice pri zabránení chystanej privatizácie VVS,“ uviedol primátor Polaček.

Najväčší akcionár

Mesto Košice má 20,44-percentný akciový podiel vo VVS. Ako najväčší akcionár požiadalo Predstavenstvo VVS o zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia spoločnosti na 2. septembra, ktorého jediným bodom bude opätovný návrh na zmenu Stanov VVS.

Najväčšími navrhovanými zmenami v Stanovách VVS sú obmedzenie prevoditeľnosti akcií na inú osobu ako súčasného akcionára VVS a zmeny spôsobu voľby členov štatutárnych orgánov.

Tí by mali možnosť dohliadať na výkon pôsobnosti predstavenstva, generálneho riaditeľa, rozhodovať o finančných a obchodných transakciách, o obchodnom a finančnom pláne, o prevode akcií, o prevodoch majetku, uzatváraní nájomných zmlúv ako aj o ďalších činnostiach súvisiacich s predmetom podnikania spoločnosti VVS.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM