Správy

Príprava nového priemyselného parku pokračuje: Priniesť by mal TISÍCE pracovných miest

Valaliky Industrial Park pri Košiciach pokračuje v stavebnej príprave pozemku. Počas uplynulých mesiacov realizovali najmä archeologické prieskumy.

Ilustračný obrázok k článku Príprava nového priemyselného parku pokračuje: Priniesť by mal TISÍCE pracovných miest
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Úvodné prípravné práce na území budúceho priemyselného parku neďaleko Košíc prebiehajú aj v decembri. Ako TASR informovala spoločnosť Valaliky Industrial Park, v lokalite sa naďalej pohybujú ťažké mechanizmy. Začatie hrubých terénnych úprav je plánované na 1. kvartál 2023 a zakladanie prvých pilotov budúceho závodu v 2. kvartáli budúceho roka. V súvislosti s dopravou v súčasnosti uvažujú o rôznych riešeniach.

Potrebná infraštruktúra

Počas uplynulých mesiacov realizovali najmä archeologické prieskumy a skrývku ornice v rozsahu 89 hektárov. Predchádzali tomu pedologické a dendrologické, radónové, geofyzikálne a pyrotechnické prieskumy, ako aj vysporiadanie – výkup pozemkov.

Podľa riaditeľa Valaliky Industrial Park Miloša Dureca je pripravované územie potrebné vnímať v globálnom kontexte a rozsahu niekoľkých desaťročí. Tvrdí, že sledovali a dlhodobo vyhodnocovali aktuálne zaťaženia komunikácií v regióne aj požiadavky na infraštruktúru, či už ide o vodovodné prípojky, kanalizáciu, cyklistické cesty alebo protihlukové bariéry.

„Čísla sa dopĺňajú o kapacitné požiadavky investorov v našom strategickom území, meste a celom regióne Košice tak, aby sa zohľadnili všetky požiadavky na vybudovanie potrebnej dopravnej infraštruktúry a potrebných sietí. A to nielen pre investorov, ale najmä pre okolité obce, mesto Košice a celý región,“ povedal.

Prečítajte si tiež

Koľko ľudí zamestnajú?

Na základe realizovaných dopravných štúdií majú byť vybudované obchvaty mestskej časti Košice – Šebastovce a obcí Valaliky, Geča, Čaňa. Počíta sa aj s prímestskou vlakovou dopravou, ktorá dokáže napojiť a obslúžiť širší región, prípadne zahraničné lokality. Prestupné terminály vzniknú podľa projektu v Košiciach, ale aj vo Valalikoch, Haniske a Geči.

V rámci návrhu dopravnej infraštruktúry bude vybudovaný terminál integrovanej osobnej dopravy pri obci Valaliky, ktorý pomôže obyvateľom okolitých obcí a zamestnancom strategického parku pohodlnejšie využívanie hromadnej dopravy,“ uviedla spoločnosť. V blízkosti priemyselného parku má byť tiež vybudovaných približne 11 kilometrov cyklotrás.

Valaliky Industrial Park má byť sídlom moderných trvalo udržateľných výrobných závodov, z ktorých prvým a najvýznamnejším bude automobilka Volvo. Celkový počet pracovných miest, ktoré v regióne vzniknú vďaka hlavnému strategickému investorovi, je približne 12-tisíc a v priľahlom subdodávateľskom parku 4-tisíc. Predpokladaný nábor a príprava budúcich zamestnancov je plánovaná v roku 2025 a začiatok výroby v roku 2026.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM