Lenka Fedorová Rôzne

Príroda sa na východe poriadne vyhrala: 5 nádherných skál v okolí Košíc

Sú mohutné, očarujúce a svojím zjavom pútajú pozornosť turistov. Z niektorých je nádherný výhľad, iné lákajú svojou históriou. Prečítajte si o 5 skalách neďaleko od Košíc, ktoré stoja za zmienku!

Ilustračný obrázok k článku Príroda sa na východe poriadne vyhrala: 5 nádherných skál v okolí Košíc
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Turniská

Turniská ležia na južnom svahu Murovanej skaly, pričom ich mnohí nazývajú aj v skratke Turne. Predstavujú zoskupenie vápencových veží a brál, ktoré sa ukrývajú v bukovom lese na svahu hrebeňa pri obci Kojšov. Turniská sú veľmi obľúbené najmä medzi horolezcami. Veže majú výšku až kolo 35 metrov s veľmi atraktívnym miestom veží je mohutná skalná brána nazývaná klenba alebo aj Turniský tunel, ktorý je najväčším skalným tunelom na východe.

Čítajte tiež: Chystáte sa v Košiciach k vode? 5 dôvodov, prečo sa vybrať na Bukovec

Sivec

Vrch Sivec nepatrí medzi najvyššie vrchy, avšak medzi turistami je veľmi vyhľadávaný. Miestni ho nazývajú aj Šivec alebo Šivá skala. Vrch Sivec je najkrajším vrchom Čiernej hory a zároveň súčasťou Ružínskeho krasu. Strmé skaly Sivca prudko klesajú k neďalekej známej vodnej nádrži Ružín. Z vrcholového brala môžu turisti obdivovať úžasný výhľad na Volovské vrchy, Branisko, Slanské vrchy a za priaznivého počasia môžete v diaľke uvidieť aj pýchu Slovenska – Vysoké Tatry.

Folkmarská skala

Folkmarská skala patrí do oblasti Slovenského rudohoria avšak do podcelku Kojšovská hoľa. Západný svah Folkmarskej skaly je veľmi strmý. Na Folkmarskej skale majú hniezda dravé vtáky, čo láka množstvo turistov. Folkmarská skala ako aj jej okolie je medzi turistami veľmi obľúbené miesto aj vďaka bohatému zastúpeniu lesných plodov, húb, čučoriedok, brusníc, lesných jahôd, ale aj rôznych druhov liečivých rastlín.

Rankovské skaly

Nad obcou Rankovce leží Prírodná rezervácia Rankovské skaly. V prírodnej rezervácii platí 5. stupeň ochrany prírody a jej rozloha je viac ako 2 hektáre. Môžete tu nájsť vzácne druhy rastlín, ako aj chránených dravcov. V prírodnej rezervácii sa nachádzajú rovnomenné Rankovské skaly, z ktorých môžete vidieť mesto Košice i Košickú kotlinu. Skaly je na prudkom svahu najlepšie vidieť mimo vegetačného obdobia z neoficiálneho chodníka od obce Rankovce. Pri priaznivom počasí môžete uvidieť aj vrchol Vysokých Tatier.

Čítajte tiež: Láka vás výlet, no nechcete cestovať ďaleko? 5 parádnych atrakcií neďaleko Košíc

Čertova skala

Za vyššie zmienenou obcou Jasov pri ceste do Moldavy nad Bodvou sa nachádza vápencové bralo, ktoré je veľké asi ako menší dedinský domček. Narozdiel od ostatných leží táto skala v poli, avšak kvôli svojej výnimočnosti je neprehliadnuteľná. Turistov k nej láka najmä to, že sa v poli nachádza ako jediná, a tak sa nedá prehliadnúť. O skala sa hovorí, že je jasným príkladom toho, že pokiaľ sa k niečomu viaže zaujímavý príbeh, pre ľudí je veľkým lákadlom. Tento príbeh je ešte z 12. storočia, keď pod Jasovskú skalu prišli mnísi. Kláštor podľa povesti stavali práve na tomto mieste, pretože ľudia verili, že sa na Jasovskej skale zjavil Ježiš Kristus a dodnes tam leží kameň, v ktorom majú byť údajne otlačené jeho kolená, keď sa modlil.

Foto: Dnes24

Môže vás zaujímať:

5 výnimočných dediniek pri Košiciach: Kde je najviac bocianov a ktorá má parný mlyn?

Neďaleko od Košíc ležia nádherné skaly
6
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM