Veronika Hunyadiová Samospráva Komunálne voľby

Receptom je pozitívne nastavenie a hľadanie riešení, vraví v rozhovore starosta Starého Mesta I. Petrovčik

Ako zasiahla pandémia mestskú časť Staré Mesto? Ako hodnotí svoje tri roky vo funkcii a aké má ďalšie plány jej starosta Igor Petrovčik? Vyspovedali sme ho pre vás v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Receptom je pozitívne nastavenie a hľadanie riešení, vraví v rozhovore starosta Starého Mesta I. Petrovčik
Zdroj: Mesto Košice

So starostom mestskej časti Staré Mesto, Igorom Petrovčikom, sme sa rozprávali o aktuálnej pandémii ale aj funkčnom období, ktoré sa pomaly kráti.

Ako sa mestská časť posledný rok pasovala s pandémiou? Ako to ovplyvnilo jej fungovanie?

Našťastie, že sme sa vo vedení mestskej časti stretli ľudia, ktorí majú radi výzvy a namiesto vyplakávania a sťažovania, hľadajú spôsoby, ako sa dá, nie ako je všetko beznádejné. Samozrejme, že nám pandémia vzala balík financií na všemožné covid opatrenia, ktorými samospráva suplovala štát. Vzala nám aj množstvo príležitostí a času, ktoré by sme inak venovali podujatiam pre občanov v teréne.

V prvej vlne pandémie sme boli medzi prvými, ktorí začali šiť rúška a osobne som roznášal obedy starším a sociálne slabším. Za tri dni sme spojazdnili celoplošné testovanie s najvyšším počtom testovacích miest, vrátane jedného v prekrásnom štátnom divadle. V rámci tretej vlny aktívne poukazujem na nedostatočné opatrenia v školách. Na môj podnet sme dodatočným testovaním aj očkovaných zamestnancov ochránili rodičov v našich materských školách pred nakazením.

Čo sa vám napriek pandémii tento rok podarilo? Boli projekty, ktoré pandémia zabrzdila?

Napriek ťažkej dobe sa nám podarilo udržať v chode legendárne trhovisko na Dominikánskom námestí, ktoré sa stalo nielen obchodným, ale i kultúrnym a spoločenským centrom Košíc.

Pomohli sme lokálnym umelcom, farmárom, remeselníkom i živnostníkom, aby si mohli zarobiť aspoň na čerstvom vzduchu, keď sa všetky jarmoky a koncerty rušili.

Sústredili sme sa ešte viac na práce v teréne, pokračovali v budovaní oklietkovaných kontajnerovísk na kľúč, čistení verejných priestranstiev, obnovovaní mobiliáru, maľovanie prašiakov, zábradlí na elegantnú sivú, osadzovanie lavičiek, vysádzanie stromov. Opravovali sme aj staromestské materské školy, ktoré sa tešia veľkému záujmu rodičov a detí. Hotové sú dve vynovené ihriská pre deti na Jesennej ulici a Tyršovom nábreží, vynovili sme aj basketbalové ihrisko na Kuzmányho i v Parku Angelinum. V spolupráci s mestom sa urobili nové chodníky na Festivalovom námestí, Kpt. Nálepku, Bačíkovej i Slovenskej Jednoty.

Práce bolo habadej, ľúto mi je, že niet v staromestskom rozpočte viac peňazí, lebo by sme určite vedeli urobiť ešte viac pre občanov, ktorých potreby, na základe osobných stretnutí v teréne, či prostredníctvom písomných podnetov, dôverne poznáme.

Aké väčšie projekty mestská časť do budúcna chystá?

Finalizujeme projektové dokumentácie na niekoľko výnimočných projektov, ktoré výrazne prispejú k zvýšeniu komfortu života Staromešťanov. Spomeniem budúci Central park medzi ulicami Kuzmányho a Kpt. Nálepku, v ktorom vznikne relaxačná zóna s parkovými úpravami, stromami, lavičkami, venčoviskom i ihriskom a športoviskom, aby všetky vekové kategórie boli spokojné.

Tešíme sa na realizáciu relaxačnej zóny v okolí Právoslávneho chrámu pri OC Tip Top, kde sa nám v spolupráci s mestom podarilo po desaťročiach zlikvidovať hrdzavý plot a teraz chceme celú lokalitu skultúrniť zeleňou a lavičkami. Chystá sa i projekt revitalizácie dvora v Malej Prahe 2 na Letnej ulici, či v bankovej kolónii, kde sme nápomocní obyvateľom v napĺňaní ich predstáv.

Podnikatelia aj v Starom Meste kvôli pandémii zatvárajú svoje prevádzky a mnohé z nich možno neprežijú. Je im mestská časť nejako nápomocná?

S ľútosťou sa pozerám na ničivý ekonomický dopad pandémie hlavne na malých podnikateľov, na ich obchodíky a gastroprevádzky. S celým kolektívom podporujeme ich prežitie aj tým, že si objednávame obedy v ich prevádzkach. Udržaním trhoviska a jeho zatraktívnením kultúrnymi vystúpeniami sme prispeli aj k vyššej návštevnosti v kamenných prevádzkach na Dominikánskom námestí.

Ako starosta nemám kompetencie pomáhať podnikateľom, lebo časy, keď obchodné prevádzky v zlatom kríži na uliciach Hlavná, Alžbetina, Mlynská spravovala mestská časť, sú dávno preč. Mesto ich pre zadlženosť ešte za bývalých primátorov odpredalo do súkromných rúk, preto nemôžem ani odpustiť či znížiť nájomné za priestory. Navrhol som a hlasoval som za bezplatný prenájom za pozemky na letné záhrady v centre, aby si podnikatelia aspoň z časti znížili straty a mohli opäť zamestnať ľudí. Na ťahu je teraz najmä vláda, aby adekvátne pomohla tým, ktorí plnia štátny rozpočet daňami a zamestnávajú ľudí, a nenechala ich padnúť. Lebo dôsledky budú pre krajinu hrozivé.

Máte za sebou tri roky na poste starostu. Ako by ste zhodnotili vaše pôsobenie vo funkcii? Stihli ste zrealizovať všetky vaše plány?

Ani vo sne by ma nenapadlo, že príde nejaká pandémia a celý život sa navždy zmení.

Aj napriek tomu sa obzerám dozadu s hrdosťou, že staromestský tím, ktorý som dostal možnosť viesť, urobil za uplynulé tri roky kus poctivej roboty. Nové detské ihriská, chodníky, cesty, kontajneroviská, vyššia úroveň v čistote i zeleni, navštevované kultúrne podujatia i súťaže, ktoré organizujeme – to všetko mi robí radosť. Teším sa o to viac, že spätná reakcia Staromešťanov je úžasná. Podnety a sťažnosti sa riešia operatívne a na stole je kopa projektov, ktoré odštartujeme v budúcom roku.

Naopak, čo ste nestihli? Z čoho ste najviac sklamaný?

Sklamaný som len z prístupu niektorých poslancov, ktorí sa v honbe za politickými bodmi, neštítia očierňovať a sabotovať moje aktivity, nehľadiac na to, že tak idú proti Staromešťanom.

O rok sú tu ďalšie voľby. Čo by ste chceli do konca tohto obdobia stihnúť?

Z volebného programu, ktorý je verejne dostupný, sa mi podarilo zrealizovať už takmer všetky sľuby. Do posledného roku ideme s ambicióznym kapitálovým rozpočtom a pripravenými projektami, ktoré občanom výrazne spríjemnia život v najkrajšej mestskej časti Košíc.

Čo by ste v tejto neľahkej dobe odkázali ľuďom?

Ľudstvo prežilo rôzne katastrofy, epidémie a vojny. Prežijeme aj Covid-19. Receptom je podľa mňa pozitívne nastavenie a hľadanie riešení v pokore i v uskromnení sa. Všetci môžeme prispieť k zlepšeniu, keď sa budeme o seba dobre starať, počúvať rady epidemiológov, nosiť rúška, zdravo jesť a pohybovať sa na čerstvom vzduchu. Nebudeme nevšímaví k problémom susedov, priateľov, podáme pomocnú ruku alebo aspoň vypočujeme. Budeme sa snažiť udržiavať čisté prostredie okolo svojich domovov, triediť odpad a zbierať exkrementy po psích miláčikoch. Každý nech začne od seba, ťažká doba vždy ľudí zocelila. Veď nie nadarmo sa hovorí, že čo nás nezabije, to nás posilní.

Pred nami sú druhé pandemické Vianoce a oslavy konca roka. Ako ich strávite?

Strávim ich v kruhu svojej rodiny, pri rozprávkach a vianočných dobrotách. Doprajem si prechádzky po lese, pôjdem si aj zabehať, aby som si vyčistil hlavu a vylepšil kondíciu. Budem ju v budúcom volebnom roku potrebovať.

Čo by ste zapriali a zaželali obyvateľom Košíc?

Všetkým Staromešťanom, ale aj Košičanom prajem hlavne zdravé a pokojné sviatky so svojimi blízkymi. A všetkým naozaj šťastný, bezcovidový nový rok 2022, v ktorom sa nám budú plniť tajné sny a svet sa znovu z hlavy postaví na nohy. Nech nám v tom Pán Boh pomáha!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM