Lenka Fedorová Správy

Rekonštrukcia D1 medzi Košicami a Prešovom: Diaľničiari osvetľujú plány opráv na leto

Prvá vlna opráv začala už v priebehu apríla, druhá začiatkom mája. Použili sa tisíce kíl asfaltovej zmesi. Aké sú ďalšie plány opráv?

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia D1 medzi Košicami a Prešovom: Diaľničiari osvetľujú plány opráv na leto
Zdroj: TASR

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) opravuje poškodenia vozovky na 19 kilometrov dlhom úseku diaľnice D1 Prešov – Košice. Ako informovala hovorkyňa NDS Michaela Michalová: „Diaľnicu D1 od Prešova po Košice pravidelne kontrolujeme a udržiavame. Na úseku D1 Prešov juh – Budimír sme už počas zimného obdobia priebežne opravovali vzniknuté poškodenia zmesou určenou na opravy vozovky za studena.“

Spotrebovali tisíce kilogramov asfaltu

Podľa slov Michalovej začali s opravou nerovností teplou asfaltovou zmesou po zimnom období v prvej vlne na začiatku apríla, hneď so začiatkom výkonu letnej údržby. Do polovice apríla bolo podľa hovorkyne priebežne pri opravách vozovky v danom úseku spotrebovaných 4280 kilogramov asfaltovej zmesi.

„V druhej vlne od začiatku mája sme identifikovali a označili farbou menšie novovzniknuté výtlky. Tie boli zarezané, a tak pripravené na opravu. Poškodenia na vozovke sme následne opravili s využitím 5260 kilogramov asfaltovej zmesi,“ spresnila Michalová.

Vymení sa i obrusná vrstva

Ako Michalová ďalej uviedla, opravia i dva úseky v celkovej dĺžke 2320 metrov v smere Prešov – Košice a jeden úsek dlhý 2199 metrov v smere Košice – Prešov.

„Na vozovke v oboch smeroch v najbližších mesiacoch vymeníme obrusnú vrstvu, ktorá je priamo vystavená účinkom dopravy a klimatickým vplyvom. V pomalom jazdnom pruhu v smere na Košice vymeníme aj vrstvu, ktorá sa nachádza pod ňou, tzv. ložnú vrstvu. Následne vymeníme obrusnú vrstvu aj na krajnici,“ dodala hovorkyňa spoločnosti.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM