Eva Mikulová Správy

Remeselníci z Gemera predstavia svoje výrobky na jarmoku v Košiciach

Tvorbu ľudovoumeleckých výrobcov z gemerského regiónu, ale i celého Košického kraja predstavia v utorok a stredu (25. a 26. 8.) na jarmoku Remeslo z kraja sveta.

Ilustračný obrázok k článku Remeselníci z Gemera predstavia svoje výrobky na jarmoku v Košiciach
Zdroj: Adam Stečák

Chýbajú vám jarmoky a tradičné remeslá? Tak vás potešíme, jarmok s názvom Remeslo z kraja sveta sa bude konať v Atriu v OC Optima už v utorok a stredu (25. a 26. augusta).

Podujatie sa uskutoční ako projekt Remeselníckeho inkubátora Gemer (RINK). Informovala o tom jeho manažérka Renata Palme z Gemerského osvetového strediska (GOS) v Rožňave.

Jarmok má byť podľa riaditeľky GOS Heleny Novotnej „pomocnou rukou“ pre remeselných výrobcov z regiónu. „Po udalostiach doma i vo svete spôsobených pandémiou ochorenia COVID-19 boli organizátori rôznych podujatí nútení ročník 2020 vynechať. Tým sa mnohým remeselníkom, prevažne živnostníkom, zamedzila možnosť predaja výrobkov na festivaloch či jarmokoch,“ vysvetlila.

Na jarmoku sa budú prezentovať rezbári, keramikári, kovotepci, tkáči či čipkárky. Mnohí z nich pokračujú v remeselnej tradícii svojich predkov.

Návštevníci podujatia si niektoré z tradičných ľudových remesiel budú môcť i sami vyskúšať.

RINK otvorili v apríli 2019 v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave a jeho hlavnou úlohou je podporovať ľudových remeselníkov a ľudovoumeleckých výrobcov. Jeho činnosť riadi GOS, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kra­ja.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM