Lukáš Zavacký Kultúra

Remeslo má zlaté dno: Práce košických študentov putujú po Európe

V rámci výstavy s názvom Zlato Slovenska si diela košických mladých umelcov môžu pozrieť aj zahraniční diváci. Po Ríme, kde boli k dispozícii do konca júna, sa budú prezentovať v Česku.

Ilustračný obrázok k článku Remeslo má zlaté dno: Práce košických študentov putujú po Európe
Zdroj: TASR

Škola úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) Košice poskytla spolu 42 prác odborov konzervátorstvo a reštaurátorstvo, propagačná grafika, propagačné výtvarníctvo a scénická dekoračná tvorba a reprodukčná maľba. Podľa jej riaditeľky, Petry Gáborovej, zobrazujú zlato ako bohatstvo Slovenska vo všetkých jeho podobách.

„Diela vytvorili žiaci rôznymi technikami. Prevláda maľba olejom, temperou a akrylom. Niekde sa aplikovala technika zlátenia. Všetky výtvory spája remeslo, ktoré zhotovili zlaté slovenské ruky,“ priblížila riaditeľka.

V Českej republike budú k dispozícii aj práce odboru fotografický dizajn. „Vernisáž sme naplánovali na 13. októbra v Slovenskom dome v Prahe. Neskôr by sa výstava mala presťahovať do Bratislavy,“ informovala ďalej.

Obohatí sa vtedy o prezentáciu šperkov, ktoré vytvorili na Súkromnej strednej umeleckej škole Hodruša–Hámre za hudobného sprievodu žiakov Súkromného hudobného a dramatického konzervatória Košice. „Návštevník si môže pozrieť aj produkty študentov Strednej odbornej školy pre žiakov s telesným postihnutím v Bratislave a Umeleckej školy vo Vranove nad Topľou,“ vysvetlila P. Gáborová.

Túto prezentáciu považuje vo svete za veľký úspech. „Som rada, že sa reprezentujeme i v tomto odvetví. Výstava je doslovným dôkazom, že remeslo má zlaté dno, na čo nezabúdame,“ zakončila.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM